Paljenje badnjaka u Severnoj Mitrovici, vladika Teodosije: Mir svima, Hristos se rodi

Paljenje badnjaka
Izvor: Kosovo Online

Veliki broj građana Severne Mitrovice okupio se ispred Hrama svetog Dimitrija, gde će večernju službu služi episkop raško-prizrenski Teodosije.

Nakon što je osveštao badnjak, vladika Teodosije se obratio vernicima koji su ispunili crkvu i poželeo srećno Badnje veče.

„Draga braćo i sestre, draga deco, srećno vam Badnje veče. Već na navečerje radosnog praznika rođenja Hristovog, sabrani svi u hramu u ovom gradu, osveštali smo badnjak koji unosimo u hramove božije ali i domove naše. Badnjak koji najavljuje rođenje bogomladenca Hrista u Vitlejemskoj pećini. Rođenje sina božijega, ovaplođenog od deve prečiste Marije“, kazao je Teodosije.

Istakao je da će Hrist, koga su najavljivali proroci i iščekvali starozavetni pravednici, doći onaj koji će da satre glavu zmije.

„Gospod dolazi smireno, nečujno i dolazi da bi poslužio čoveku i rodu ljudskom, da nas oslobodi od kletve praroditelja naših koji su grešni u raju. Da nas Gospod oslobodi tereta grehovnog i da pobedi smrt i da nam daruje život večiti. Gospod koji je ljubav, on iz ljubavi dolazi na ovaj svet da bi spasao čoveka. Mi koji slavimo Božić i rođenje Hristovo treba da se potrudimo da naša srca i duše budu kao Vitlajemska pećina, dostojni da prime sina božijega“, poručio je on i dodao da Gospod obitava u nama, i mi se sjedinjavamo sa njim.

Božićni post je, kako kaže vladika Teodosije, važan za sve nas da postimo i da se pripremimo za ovaj čudesni događaj – susret sa bogomladencom Hristom.

Samo oni koji očiste pokajanjem, molitvom i postom dom svoje duše, oni će biti dostojni da prime Hrista u svoj dom. Hvala Bogu da smo postili, ispovedili se i pričešćivali, kako bi spremno dočekali Božić, radnosni praznik kome se svi raduju, a naročito deca. Potrebno je da imamo mir božiji u nama, a mir u nama može dati samo gospod. Ako njega imamo, onda imamo mir božiji u sebi. Ako imamo mir u sebi, onda ćemo da gradimo i mir oko sebe“ , poručio je Teodosije dodajući da nam ovaj praznik to i pruža.

Mir i spasenje, ne samo u ovom prolaznom životu, kaže vladika, nego i u carstvu nebeskom.

„Ovaj zemaljski život jeste senka i san, kao što senka koju vidimo malo posle i nestane, kao što i san buđenjem nestaje, tako i ovaj život prolazi. Gospod nam obećava neprolazni život u carstvu nebeskome. Gospod nam je pripremio ono što niko na zemlji nije video, okusio, okom nije video i uhom nije čuo, onima koji su ga ljubili i služili“, ističe vladika Teodosije.

On je rekao da se dobra dela mogu činiti samo ako se ima Hrist u sebi.

„To je poruka današnjeg dana i praznika, da zadobijemo Hrista u sebi, kako bi Hristom mogli da ljubimo sve ljude, ne samo bližnje, srodnike, prijatelje, nego sve ljude ovoga sveta, jer je gospod voleo čoveka i sebe žrtvovao radi spasenja čoveka. On nas upućuje na ljubav, a ne mi da sudimo ljudima, već će Gospod suditi. Nama je zapovedio da imamo ljubavi među sobom, jer će tako poznati da smo njegovi učenici. Nek je srećno Badnje veče i rodjenje Hristovo, nek donese mir, sreću i radost u naša srca. Hristos se rodi“, kazao je vladika Teodosije.

"Mir u nama moze dati samo Gospod, jer ako njega imamo možemo da gradimo i mir oko sebe. To je ono sto rođenje Hristovo i pruža. Ne samo za ovaj prolazni život, već i za onaj večni u carstvu Hristovom", kazao je on.

Dodao je da nam Gospod obećava neprolazni život u carstvu nebeskom, i priprema nam ono što niko na zemlji nije video, okusio i čuo.

"Poruka današnjeg dana je imati Hrista u sebi, kako bismo mogli sa ljubimo sve ljude, ne samo bližnje već sve ljude ovoga sveta" kazao je on, dodajući da nije na nama da sudimo, već je to na Bogu.

Vladika je besedu završio rečima "Hristos se rodi", poželevši mir svima.

Nakon održane besede, Vladika, sveštenstvo i vernici uputili su se u dvorište Hrama kako bi osveštan badnjak uz molitve prineli vatri.

Nakon paljenja badnjaka, gradjani Severne Mitrovice uživali su i u tradicionalnom vatrometu.

Nalaganju Badnjaka prisustvovali su pomoćnica direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Milena Parlić, predsednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica Ivan Zaparožac, član Srpske liste i bivsi gradonačelnik Severne Mitrovice Milan Radojević, član Predsedništva Srpske liste Nemanja Biševac.