Patrijarh Porfirije čestitao Vaskrs svim hrišćanima koji slave po gregorijanskom kalendaru

Patrijarh Porfirije
Izvor: B92

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije čestitao je Vaskrs rimskom papi Franji, kao i svim hrišćanima koji vaskrsenje Hristovo slave po gregorijanskom kalendaru.

Patrijarh Porfirije je čestitku uputio i arhiepiskopu kenterberijskom Justinu Velbiju, apostolskom nunciju nadbiskupu Santu Ganđemiju, nadbiskupu beogradskom i predsedniku Međunarodne biskupske konferencije Svetog Ćirila i Metodija Ladislavu Nemetu, nadbiskupskom koađutoru zagrebačkom i predsedniku Hrvatske biskupske konferencije Draženu Kutleši, nadbiskupu ljubljanskom Stanislavu Zoreu, biskupima i velikodostojnicima crkava reformacije, navodi se na sajtu SPC.

Poželeo je svim vernicima da radost nastupajućeg Vaskrsa ispuni dušu i srce svakog hrišćanina i da širom prolećem okupane Božje tvorevine gromko odjeknu reči prazničnog pozdrava: Hristos vaskrse – Vaistinu vaskrse!

Kako je naveo Porfirije, deci ovoga veka ne preostaje ništa osim da sa istim oduševljenjem svedoče ono što posvedočiše apostoli, a posle njih sva hrišćanska pokolenja.

"Gospod naš Isus Hristos vaskrse iz mrtvih radi nas i radi našega spasenja. Od onog čudesnog jutra više ne tražimo živoga među mrtvima (Lk 2,5), već mu uznosimo hvalu kao Prvorođenom iz mrtvih (Kol 1,18). Blagodareći Vaskrsenju vidimo kako se raspadljivo obuče u neraspadljivost i ovo smrtno obuče u besmrtnost (1Kor 15,54). Zato sa Pavlom i mi kličemo: Gde ti je, smrti, žalac? Gde ti je, pakle, pobeda?(1Kor 15,55)", citirao je patrijarh Porfirije delove iz Jevanđelja.