Patrijarh Porfirije: Državni vrh maksimalno pomaže narodu i Crkvi na Кosovu

patrijarh porfirije
Izvor: Tanjug

Poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) patrijarh Porfirije izjavio je da "naša država, tačnije, državni vrh maksimalno pomaže srpskom narodu i Crkvi na Кosovu boreći se, pre svega, da sačuvamo mir na tom prostoru", prenosi N1.

„Znam i to da odgovorni političari, pod velikim pritiscima i u teškim okolnostima, razgovaraju sa mnogim stranama tražeći rešenje koje je najbolje moguće na za naš narod“, rekao je Porfirije za Večernje novosti.

Кako je naveo, „lično ne zna, niti poznaje bilo koga kome je poznato šta piše u tekstu sveobuhvatnog sporazuma o kome se puno govori“.

„Velikim dizanjem temperature, neodgovornim a krupnim rečima podstiču se neutemeljena sumnjičavost, nespokojstvo i podele u narodu, u čemu ne želim da učestvujem“, naglasio je patrijarh Porfirije.

Na podsećanje da je patrijarh Irinej govorio da se „Vučić lavovski bori za Кosovo“, patrijarh Porfirije je odgovorio da njegov prethodnik na tronu SPC „mudar i trezven kakvog ga je Bog dao, nije bio sklon ishitrenim sudovima i lakorekim zaključcima“.

Patrijarh Porfirije je rekao da „pabirčenje političkih poena na kosovskometohijskom raspeću srpskog naroda, pogotovo od strane onih koji taj krst nisu olakšali kada su imali prilike za to, ostavlja gorak ukus u ustima“.

Takođe, rekao je i da je stav SPC o Кosovu „mnogo puta ponovljen i nepromenjen“.

„Poznat je svima i svakome ko želi da zna za njega. ‘Polje kao nijedno, nad njim nebo, pod njim nebo’, jednostavno je napisao Vasko Popa“, naveo je patrijarh.