Patrijarh Porfirije: Molitva za mir za sve ljude na Kosovu

Patrijarh - molitva
Izvor: SPC

Patrijarh srpski Porfirije poručio je u Pećkoj Patrijaršiji da će odgovor na paljenje, rušenje i pljačkanje imovine Srba i SPC na Kosovu biti molitva za rušioce da to više ne rade jer se, kako je rekao, "mi u hramovima molimo za njih, njihove bližnje i njihovu decu".

"Bogu ćemo se moliti da podari snagu onima koji su ostali na Kosovu i Metohiji da istraju u ostanku i da u miru grade svoj život. Molićemo se, isto tako, da rušioci prestanu da ruše, palioci da prestanu da pale, pljačkaši prestanu da pljačkaju, jer se mi u tim hramovima molimo i za njih i za njihove bliženje, za njihovu decu", rekao je Porfirije.

On je pozvao na molitvu za mir među svim ljudima koji žive na Kosovu bez obzira na njihovu veru i naciju.

Patrijarh Porfirije je u u hramu manastira Pećke Patrijaršije služio pomen svojim svetim prethodnicima arhiepiskopima i patrijarsima srpskim i postradalima u martovog pogromu 2004. godine.

"Danas smo se, u ovoj svetoj Stavropigijalnoj lavri srpskih patrijaraha, gde počivaju moji sveti prethodnici, arhiepiskopi i patrijarsi srpski, svedoci ne samo postojanja nego i pokrovitelji i stvaraoci najviše evropske kulture kojom smo oplemenili kosovsko-metohijsku zemlju, pomolili za duše naše braće i naših sestara postradalih u martovskom pogromu pre 17 godina", naveo je patrijarh.

On je rekao da se sećamo i stradanja od pre 40 godina, kada je takođe u martu mesecu spaljen konak ovog manastira, navedeno je na internet portalu Srpske pravoslavne crkve.