Patrijarh Porfirije: Naša zastava vidljiv znak našeg jedinstva

Patrijarh Porfirije
Izvor: Printscreen/RTS

Patrijarh srpski Porfirije danas je u Bijeljini na proslavi Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave istakao da su ljudi iz tih krajeva večno odenuti u svetosavsko ruho i svima čestitao današnji praznik, prenose Večernje novosti.

"Za nas sve zastave počinju onom koja se Konstantinu ukazala na nebu i na kojoj je bio znak gospoda Isusa Hrista i koje je on postavio na zastave svoje vosjke i izvojevao pobedu i slobodu koja je postala temelj evropske civilizacije", rekao je patrijarh.

Poglavar SPC je naveo da je zastava simbol jedinstva i znak duhovnog identiteta naroda.

"Naša je vidljivi znak našeg jedinstva, ko smo i šta smo kao jedan narod, kojim putem smo se zaputili i treba da idemo. Njeno značenje ima svoj koren u Hristolikoj zastavi pobede i slobode i ona treba da bude jasan znak da je naš kulturni i duhovni identitet izgrađen na onom na kojem je izgrađena Konstamntinova zastava - a to je crkva Hristova. Nezavisno od državnih i političkih granica, lokalnih običaja, narečja, gde god da živi naš narod postoji zlatna nit koja ga povezuje. To je braćo i sestre pravoslavna vera i SPC", rekao je on.

Patrijarh Porfirije je dodao da su se kroz istoriju granice država i mesta obitavanja našeg naroda menjale, ali konstanta i garant kako u prošlosti i sadašnjosti ali i budućnosti našeg trajnog jedinstva jeste pravoslavna vera, koju ni za šta nismo menjali i koja nas je očuvala jedinstveno.

"Gde ima crkve ima i našeg naroda. Gde nema crkve, pre ili kasnije odumire i narod. Naše jedinstvo nije u brojkama, nije zasnovanoi na krvi i tlu, nije u kvantitetu nego u kvalitetu", kazao je poglavar SPC.

Patrijarh Porfirije je dodao da "naše jedinstvo treba da ostane duhovno jedinstvo".

"Mi smo kroz istoriju bili pod raznim zastavama koje nisu odražavale naš kulturni identitet, pod onima pod kojima smo se samoporicali - treba da učimo iz svoje prošlosti. I danas smo izraženi pritiscima raznih politika koje žele da izmene naš sistem vrednosti i da naprave od nas ono što nismo bili niti jesmo niti želimo da budemo. Za snagu jednog naroda neizmerno su važni ekonomija, bezbednost, i tu smo na dobrom putu, ali ako nema duhovnog zdravlja narod liči na orah sa tvrdom ljudkom ali bez jezgra i ploda. Takav tvrd orah i najmanjim udarom razbija se u paramparčad i od njega ne ostaje ništa", rekao je patrijarh.

Ako se narod odrekne duše on lagano odumire i postaje leš, naglasio je patrijarh Porfirije. 

"Naša zastava je znak sposobnosti, znage i zrelosti kroz koje nas drugi prepoznaju, ali i mi druge prepoznajemo i poštujemo", zaključio je poglavar SPC.