Patrijarh Porfirije: Sabor SPC će se truditi da ponudi odgovore na sve izazove i zbivanja

početak Svetog Arhijerejskog Sabora
Izvor: Srpska pravoslavna crkva

Srpski patrijar Porfirije poručio je na početku Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve da su se arhijereji sabrali kako bi pokazali da je Crkva sabor i zajednica, ali i da razmišljaju o svim izazovima sa kojima se suočava SPC, ali i svaki pojedinac.

Sveti arhijerejski sabor SPC počeo je danas svetom arhijerejskom liturgijom i činom Priziva Svetog Duha u hramu Svetog Save na Vračaru.

Kako je saopšteno iz SPC-a, patrijarh Porfirije je naveo da je običaj i predanje da se episkopi crkve Hristove sabiraju da služe svetu liturgiju, ali i da istovremeno razmišljaju o svim izazovima sa kojima se suočava i Crkva kao takva, ali i svaki pojedinac tamo gde se nalazi u svom vremenu i prostoru.

"Mi danas živimo i u vremenu i u prostoru koji je, kako se to kaže, globalno selo, a to znači da ne postoji ništa što nas se ne tiče i ne postoji ništa što bilo gde da se dogodi neće doći i do nas. I u najudaljenijem mestu i najusamljenijoj tački zemljinog šara dopire sve ono što se naizgled nalazi daleko i što se ne tiče te tačke", kazao je patrijarh.

Navodeći da su arhijereji došli iz čitavog sveta, iz svih krajeva gde ih je crkva odredila i dala blagoslov, Patrijarh Porfirije je naveo da su došli sa svojim iskustvom, svojim uvidima.

"A sabrali smo se svi zajedno da, uz molitvu i verom u Hrista, pokušamo najpre da razumemo šta je ono što se zbiva oko nas, ali i u nama", rekao je patrijarh.

Poručio je da je potrebno da se verom i molitvom trudimo.

"Trudićemo se da damo odgovore na izazove i na sva zbivanja, imajući uvek u svetu samo jedan i jedini cilj, a to je da svedočimo Hrista raspetog i vaskrslog i da naša reč bude uvek reč Hristova, reč Jevanđelja, koja će naravno negde zvučati na jedan način, negde na drugi, neko će na svoj način doživeti, a opet neko drugi na drugačiji način", poručio je Porfirije.

Prema njegovim rečima, opet neko izvrće ono što je reč Crkve, neretko kleveće i neretko menja teze.

"Nije Crkva samo 40 ili 50 episkopa nego je crkva narod Božji, a episkopi su na mestu i po obličju Hristovom da bi prinosili u ime svih žrtvu beskrvnu i da bi vršili tajnu Hristovu", rekao je.

Kako se navodi u saopštenju, po proceduri određenoj poslovnikom o radu, zasedanje počinje usvajanjem dnevnog reda koji čine prispeli predmeti dostavljeni od strane Svetog Arhijerejskog Sinoda, a nastavlja se razmatranjem izveštaja o arhipastirskom radu svih eparhijskih arhijereja, centralnih crkvenih tela, organa i zavoda.