Patrijarh Porfirije služio liturgiju u manastiru Nova Gračanica

Patrijarh Porfirije
Izvor: Kosovo Online

Patrijarh Porfirije služio je arhijerejsku liturgiju u manastiru Nova Gračanica kod Čikaga, saopštila je Srpska pravoslavna crkva, prenosi Politika.

Patrijarhu su sasluživali čikaški arhiepiskop Petra iz Ruske zagranične pravoslavne crkve i vladike novogračaničko-srednjezapadnoamerički Longin, kanadski Mitrofan, dalmatinski Nikodim, buenosajreski i južnoamerički Kiril i umirovljeni slavonski Sava.

Tom prilikom, Porfirije je poručio da je radostan zbog toga što su se svi prisutni sabrali u Novoj Gračanici, u hramu posvećenom Presvetoj Bogorodici, kako bi uzajedno proslavili Svetog Savu i da se zajedno mole Bogu.

Manastir Nova Gračanica nalazi se u mestu Treće Jezero nedaleko od Čikaga. Posvećen je Pokrovu Presvete Bogorodice i predstavlja vernu repliku drevne Gračanice na Kosovu, zadužbine Svetog kralja Milutina.

"Velelepna crkva, kao i čitav manastirski kompleks, simbol je snage pravoslavnog srpskog naroda koji je posle Drugog svetskog rata utočište našao u Sjedinjenim Državama", ističe se u saopštenju povodom višednevne posete poglavara SPC vernicima, hramovima i pravoslavnim ustanovama u SAD-.