Patrijarh Porfirije: SPC podržava dijalog koji ne ugrožava interese Crkve, vernog naroda i države Srbije

Ep. Teodosije - Palmer - Ep. Jefrem - Paatrijarh Porfirije -Lajčak - Ep. Irinej
Izvor: SPC

Patrijarh srpski Porfirije, zajedno sa episkopima banjalučkim Jefremom, bačkim Irinejem i raško-prizrenskim Teodosijem, primio je u Patrijaršijskom dvoru u Beogradu specijalnog predstavnika Evropske unije za dijalog između Beograda i Prištine  Miroslava Lajčaka i specijalnog izaslanika Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan Metjua Palmera koji su ih upoznali sa aktivnostima koje preduzimaju radi nastavka dijaloga Beograda i Prištine, saopštila je informativna služba Srpske pravoslavne crkve.

U saopštenju se dodaje da su Lajčak i Palmer istakli da se angažuju i na rešavanju problema na nižem, opštinskom nivou, kao što je pitanje vezano za status i imovinu manastira Visoki Dečani, za zahtev Prištine da se sa liste ugroženih spomenika kulture pod zaštitom Uneska uklone manastiri Pećka Patrijaršija, Visoki Dečani i Gračanica, kao i crkva Bogorodice Ljeviške u Prizrenu, za pravo slobode kretanja, kao i druga pitanja od najvećeg značaja za svakodnevni život Srpske pravoslavne crkve i vernog naroda na Кosovu.

„Posebno su istakli da su drevni manastiri, kao što su Visoki Dečani, Gračanica i drugi, za njih živi organizmi, a ne samo spomenici kulture i da tako treba i da ostane. Naglasili da oni ne nose nikakva gotova i unapred pripremljena rešenja ili pritiske, nego da razgovori koje vode sa Njegovom Svetošću i arhijerejima svedoče da žele pošteno i pravedno rešenje“, navodi se u saopštenju.

Patrijarh Porfirije i episkopi su zahvalili predstavnicima EU i SAD Sjedinjenih Američkih Država na angažovanju koje može bitno da olakša težak život sveštenstva, monaštva i srpskog pravoslavnog naroda na Кosovu.

„Njihovu misiju, s obzirom na to da je zasnovana na dijalogu, doživljavamo kao jevanđelsku, jer kao hrišćani, svakog čoveka vidimo kao brata, kao bližnjeg i stoga smo uvek spremni na dijalog. Za nas su Кosovo i Metohija, Republika Srpska i Crna Gora od životne važnosti“, poručio je patrijarh i istakao da nije nepoznanica da Vladu u Prištini dijalog suštinski ne interesuje, što ubedljivo potvrđuju problemi manastira Visoki Dečani, zahtev upućen Unesku i svakodnevne teškoće naše Crkve i naroda širom Kosova.

Naglašava se da su najviši predstavnici Srpske pravoslavne crkve podržali dijalog, ali ne pod uslovom da na bilo koji način ugrožava ili dovodi u pitanje interese Crkve, vernog naroda i države Srbije.

„Stav Srpske pravoslavne crkve je dobro poznat: radi se o nezakonitoj secesiji dela teritorije i ne postoji način da neko nametne takvo rešenje koje će prihvatiti nezakonitu secesiju. Patrijarh Porfirije je izneo stav da kroz dijalog treba ići ka evropskom rešenju, koje je u duhu Evropske unije, gde granice omekšavaju i postaju manje važne“, navodi se u saopštenju.

Srpski arhijereji su naglasili zabrinutost zbog odnosa prištinskih vlasti prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi koja dosledno poštuje tamošnje zakone.

„Očekujemo da institucije poštuju Crkvu, da ne nasrću na naše ime, naš identitet, i poreklo naših svetinja“, istakao je patrijarh Porfirije.

Naročito je ukazao da SPC ne čine samo parohijski i manastirski hramovi, sveštenstvo i monaštvo, nego verni narod koji je prognan iz svojih kuća i koji ne vidi mogućnost da ostvari svoja imovinska prava ukoliko to ne može i širom kulturnog sveta poznati manastir Visoki Dečani uprkos pravosnažnim presudama pravosudnih organa.

„Кosovo i Metohija su za Srbe ono što je Jerusalim za Jevreje, a Pećka Patrijaršija za Srpsku pravoslavnu crkvu ono što je Vatikan za Кatoličku crkvu“, zaključuje se u saopštenju SPC.

Mali Mrav
05. Jun 2021.
Keli du ugrozena Prava Crkve ili Države???? Ako je Crkva država onda bi trebala SPC dobiti isti tretman kao i Srbija.