Patrijarh Porfirije: U svim hramovima Srpske pravoslavne crkve prikupljati priloge za postradale u Grčkoj

Patrijarh Porfirije
Izvor: Tanjug

Njegova Svetost Patrijarh srpski Porfirije uputio je danas Njegovom Blaženstvu Arhiepiskopu atinskom i sve Jelade Jeronimu pismo kojim izražava sastradalnu ljubav i podršku Crkvi i narodu povodom katastrofalnih požara u kojima već danima stradaju ljudi i nestaje imovina mnogih grčkih porodica, crkve i države.

U saopštenju na zvaničnom sajtu Srpske pravoslavne crkve piše da je patrijarh Porfirije zamolio arhiepiskopa Jeronima da sveštenstvu i bratskom grčkom narodu, pogotovo u oblastima koje se najviše pogođene vatrenom stihijom, prenese molitve vascelog srpskog pravoslavnog roda koji nije i nikada neće zaboraviti da je u skoroj prošlosti gotovo jedinog prijatelja u velikim, ratnim nedaćama koje je preživeo imao u bratskom grčkom narodu i sestrinskoj Jeladskoj crkvi. 

„Izobilna pomoć koju ste Vi, naša grčka braća i sestre, slali u srpske zemlje predstavljala je za nas ne samo hranu, odeću, obuću i druge potrepštine, nego i znak da u našoj blizini imamo najbliže prijatelje koji ne žele da učestvuju u nepravdi kojoj smo bili izloženi“, napisao je patrijarh Porfirije.

Duhovni vođa srpskog pravoslavnog naroda je uputio izraze najdubljeg saučešća porodicama postradalih, ali i duboke vere da će Gospod one čiji su se zemaljski životi ugasili u plamenu naseliti u naseljima pravednika.

Patrijarh Porfirije je danas izdao nalog svim hramovima u Beogradu i područnoj mu Arhiepiskopiji beogradsko-karlovačkoj da se na svim bogosluženjima do daljeg skupljaju prilozi za postradalu braću i sestre u Grčkoj.