Patrijarh Porfirije zbog Kosova i Metohije traži odlaganje Zakona o kulturnom nasleđu

patrijarh Porfirije
Izvor: Boris Scitar Vecernji list

Njegova Svetost Patrijarh srpski Porfirije uputio je ministarki kulture Maji Gojković dopis u kome ukazuje da je Srpska pravoslavna crkva najveći pojedinačni vlasnik duhovnog, pokretnog i nepokretnog kulturnog nasleđa u Srbiji, ali da nažalost nije bila uključena u proces izrade veoma važnog Zakona o kulturnom nasleđu, koji zadire i u njeno unutrašnje funkcionisanje.

"Iz tog razloga, ukazujući na manjkavost određenih članova Nacrta ovog zakona, a znajući da je zajednički cilj očuvanje kulturnog nasleđa, njegova svetost je ministarki Gojković predložio da njegovo usvajanje odloži do daljeg“, navedeno je u saopštenju Srpske pravoslavne crkve.

Između ostalog, poglavar Srpske pravoslavne crkve je ukazao da se u "šest članova nacrta ovog zakona pominje Autonomna pokrajina Vojvodina, a ni u jednom članu Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija, gde je kulturno nasleđe najugroženije i, gotovo svakodnevno, izloženo napadima i devastiranju".

"Njegova Svetost je, s tim u vezi, ukazao na mogućnost nedobronamenih zaključaka da je izostavljanjem južne srpske pokrajine iz teksta ovog krovnog zakona, pokrajina isključena iz sistema državne brige, što svakako nije slučaj i može da umanji značaj ogromnih napora koje država čini u zaštiti srpskog kulturnog nasleđa na Kosovu i Metohiji“, istaknuto je u saopštenju SPC.

Patrijarh je, isto tako, ukazao na činjenicu da je članom 102 Nacrta zakona, Srpskoj pravoslavnoj crkvi, de fakto, ukinuto pravo da kulturno nasleđe čiji je vlasnik koristi za sopstvenu misiju, za koju su ta kulturna dobra vekovima i stvarana.

"Pravni stručnjaci su ukazali da bi striktnom primenom ovog člana, SPC od vlasnika, bila svedena na korisnika, kojoj bi posle osam vekova bila uskraćena osnovna vlasnička prava koja su svetinja u svim demokratski uređenim društvima i državama. Izmenama i dopunama predloženog Nacrta, zakon neće biti u suprotnosti sa Zakonom o crkvama i verskim zajednicama, što je sada nesumnjivo slučaj“, saopštila je SPC.

Patrijarh Porfirije smatra da usvajanje ovakvog zakona "ne bi doprinelo zajedničkoj dvodecenijskoj intenzivnoj borbi SPC i države da svoje kulturno nasleđe na prostoru Kosova i Metohije sačuvaju u svom okrilju, kao i u ustavnom i sistemu zaštite kulturnih dobara Srbije, navedeno je u saopštenju".