Penzioneri će do oktobra biti obavešteni da li treba da se jave u kancelarije penzijske službe

Penzioneri
Izvor: Buletini Ekonomik

Kosovsko Ministarstvo rada i socijalnog staranja je, zbog pandemije koronavirusa, odložilo rok do 30. septembra za penzionere da se prijave u kancelarije penzijske službe, piše Koha.

Izet Šalja iz Ministarstva rada i socijalnog staranja istakao je da će početkom sledećeg meseca biti doneta nova odluka za penzionere, zasnovana na situaciji sa kovid-19.

"Početkom sledećeg meseca ćemo odlučiti da li će penzioneri morati da se pojave. Međutim, penzioneri ni sada nisu bili prinuđeni da se pojave u kanelarije penzijske službe, već kada su imali priliku za to. Nisu suspendovani iz plaćanja zbog neprijavljivanja", kazao je Šalja.

Prema saopštenju Ministarstva rada i socijalnog staranja u junu, penzioneri nisu bili obavezni da se javljaju, dok ne prođe pandemijska situacija, kako bi se sprečilo širenje koronavirusa.

U redovnim uslovima, prema podacima Ministarstva rada, oko 200.000 penzionera na Kosovu dužno je da se dva puta godišnje javlja u kancelarije penzijske službe. Međutim, ta pravila su promenjena zbog pojave koronavirusa.

Kosovsko udruženje penzionera pozvalo je Ministarstvo rada i socijalnog staranja da stalno obaveštava penzionere o produženju ovog roka kako ne bi dolazilo do gužve.