Petković čestitao Uskrs: Okrenimo se miru, zajedništvu i čovekoljublju

patrijarh i petkovic
Izvor: Kancelarija za KiM

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković uputio je čestitku sveštenstvu, monaštvu i svim vernicima pravoslavne vere povodom najvećeg hrišćanskog praznika Uskrsa.

On je u čestitki naveo da u "ime Kancelarije za Kosovo i Metohiju i svoje ime, povodom najvećeg hrišćanskog praznika Vaskrsa, Njegovoj Svetosti Patrijarhu srpskom Gospodinu Porfiriju, Njegovom Preosveštenstvu Episkopu Raško - prizrenskom Gospodinu Teodosiju, sveštenstvu, monaštvu i svim vernicima pravoslavne veroispovesti, posebno srpskom narodu na Kosovu i Metohiji, upućujem najiskrenije čestitke – Hristos Vaskrse".

Kako je naveo u saopštenju, u reči Vaskršnjeg pozdrava stala je sva istorija ljudskog roda i sva sudbina, svih vremena.

"Ove reči simbol su pobede večnog života nad smrću, svetlosti nad tamom, istine nad neistinom. Takođe, i sva nauka i mudrost ovoga sveta, sadržane su u neprolaznoj simbolici Vaskrsenja Hristovog. Vaskrs je izvorno nadahnuće hrišćanskih vrednosti, a put Vaskrsenja je jedini put koji imamo. Hristova pobeda za nas je jedina nada, koja nam u svom jedinstvenom značenju uvek i iznova poručuje da istrajemo u afirmaciji dobra, ne gubeći veru u bolje i srećnije sutra i u novi život, koji uvek dolazi posle stradanja. Neka nas u tom duhu Vaskrs podstakne na činjenje dobrih dela i neka nam osvetli put međusobnog razumevanja i uvažavanja, što je preduslov za srećniju budućnost svakog pojedinca i naroda u celini".

Kako je naveo "posebno je važno da nam danas ove univerzalne vrednosti budu put i putokaz na Kosovu i Metohiji, koje jeste naše pamćenje, naše saborno odredište, gde čuvajući uzvišene domete ljudskog duha, mi čuvamo sebe i temeljimo našu budućnost".

"Okrenimo se, zato, miru, zajedništvu i čovekoljublju i učinimo sve da nam praznična radost bude čista i potpuna, kako bi istinski svedočili Hristovom Vaskrsenju. Uz radosni Vaskršnji pozdrav večne istine, nade i ljubavi, još jednom vam čestitam
Praznik – HRISTOS VASKRSE, VAISTINU VASKRSE", stoji u vaskršnjoj čestitki direktora Kancelarije za KiM.