Petković u Dečanima: Zaštita Visokih Dečana je zaštita srpskog identiteta

Petković i Janjić u Visokim Dečanima
Izvor: Kosovo Online

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković danas je, prilikom posete manastiru Visoki Dečani, naglasio važnost ove svetinje za opstanak srpskog naroda na Kosovu.

Petković je istakao da ovaj manastir predstavlja ne samo materijalnu riznicu od neprocenjivog značaja, već i duhovnu riznicu opstanka srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, ali i identiteta i porekla našeg naroda i naše kulture. 

"Upravo zahvaljujući Visokim Dečanima, znamo kao narod ko smo i kuda treba da idemo. Zbog toga činimo sve da sačuvamo ovu veliku svetinju, posebno jer se ona nalazi na listi ugrožene svetske kulturne baštine, a od ove godine na listi "Europa Nostra" kao jedna od najugroženijih svetinja i spomenika u Evropi.  Zbog toga je veoma važno da čuvamo naše Visoke Dečane i da ih posećujemo jer time pokazujemo odnos koji imamo i prema našoj istoriji, našem identitetu, a na kraju krajeva, Visoki Dečani su i čuvar naše državnosti", naglasio je Petković.

Iguman manastira Visoki Dečani Sava Janjić rekao je da je ova poseta prilika da direktora Kancelarije za KiM Petra Petkovića upozna sa svakodnevnim životom u manastiru, kao i sa onim sa čime se monasi suočavaju. 

"Mislim da treba da ovaj manastir, koji je veoma važan za naš narod, za našu crkvu, ali je isto tako i spomenik kulture koji je važan za sve građane na ovom prostoru bez obzira na njihovu nacionalnost i na njihovu religiju, i koji je uostalom svetski kulturni spomenik pod UNESKO-m, bude adekvatno zaštićen i sada i u budućnosti", rekao je Janjić.
 

Janjić je istakao da očekuje da se poštuju odluke Ustavnog suda o priznavanju 24 hektara manastirske zemlje, kao i dogovor koji je preko Komisije za implementaciju zaštićenih zona postignut o zaobilaznom putu za Crnu Goru.

Kmf
25. April 2021.
Sloboda za Rosica !!!
robertt
20. Maj 2021.
viskoi deqani su cuvali albanci i danas ga cuvaju. i sve ostale manastire i crkve cuva kos. policija