Petković u Zvečanu: Omogućićemo narodu da živi život dostojan čoveka u 21. veku

Petar Petković u Crkvi svetog Đorđa u Zvečanu
Izvor: Kosovo Online

"Dobro gori badnjak, biće ovo berićetna godina", poručio je okupljenom narodu direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković nakon paljenja badnjaka u porti Crkve svetog Đorđa u Zvečanu.

Petković je najavio da će pomoć Vlade Srbije i predsednika ove godine biti još veća i obilatija.

"Časni oci, drage braćo i sestre, dragi Zvečanci, evo mene ovde sa vama da proslavim najradosniji hrišćanski praznik. Kao što se kaže u našem narodu:"Dobro gori badnjak, biće ovo berićetna godina". Mi ćemo se potruditi da vam, u svakom smislu, omogućimo da živite ovde život dostojan čoveka u 21. veku", rekao je Petković.

Dodao je da je važno što provode praznik zajedno i da šalju poruku jedinstva, sloge i mira.

On je preneo narodu na Kosovu pozdrave od predsednika Srbije Aleksandra Vučića koji je, kako kaže Petković, poručio narodu da Božić dočekaju u miru i zdravlju, okupljeni sa svojim najmilijima i da tako sačuvamo srpsko jedinstvo, što nam je preko potrebno.

"Kao što smo se okupili oko ove svete vatre i tako se uvek okupljali oko naše svete i velike ideje i da zajedno činimo sve da pobedi život ovde na Kosovu i Metohiji", dodao je Petković.

On je podsetio da Kancelarija za KiM, sa Vladom i predsednikom, više nego ikada u poslednjih 40 godina ulaže u srpske sredine, i najavio da će ta pomoć, koja podrazumeva nove infrastrukturne projekte, i pomoć u poljoprivredi i privredi, biti još veća i obilatija.

"Čestitajući vam Badnji dan i badnje veče želim vam svako iskreno i istinsko dobro, pre svega zdravlje i mir koji su nam preko potrebni na ovim prostorima", dodao je direktor Kancelarije za KiM    

Okupljenima se obratio i gradonačelnik Zvečana Dragiša Milović koji je rekao da se nada da na današni dan, Badnji dan, najavljujemo srećnije i bolje vreme za sve nas. Rekao je da im je posebno drago jer je sa narodom direktor Kancelarije za KiM. 

"Božić koji nam dolazi je praznik jedinstva, sloge, zajedništva i neka tako bude i ubuduće. Godina koja je iza nas je prevaziđena upravo zahvaljujući našoj slozi i jedinstvu, a bila je puna iskušenja. Godina koja je pred nama biće takođe puna iskušenja. Moramo biti strpljivi, složni i jedinstveni, a sloga  dolazi od porodice, od ove dece za koju mi je drago što ih vidim u ovolikom broju. Neka nam bude srećan predstojeći Božić i današnji praznik. Mir Božji, Hristos se rodi", poručio je Milović.

Predsednik Privremenog organa opštine Zvečan Ivan Todosijević čestitao je vernicima Badnji dan i Božić i poručio im da budu strpljivi jer je to, kako je istakao, nešto što će biti najpotrebnije u periodu koji sledi. 


Sveštenstvo ovog hrama darovalo je Petković o Miloviću ikone sa likom Bogorodice i Isusa Hrista u znak sećanja na ovaj dan.