Petković: Vidovdanska etika je naš put, drugog izbora nemamo

Svečana akademija - Dan PU
Izvor: Kosovo Online

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković poručio je danas sa Svečane akademije povodom Dana Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, da je Vidovdan mesto srpskog rađanja, okupljanje i budućnost.

"Upravo sam se vratio iz Gračanice, gde smo jutros pod svodovima Milutinove zadužbine dočekali najsrpskiji praznik Vidovdan, zajedno sa našim patrijarhom i našim narodom. Rekao sam da je celokupni srpski narod prisutan u Gračanici, jer je to ta istorijska vertikala odakle se svi podižemo do onih visina koje predstavljaju i našu istoriju i naše ime i prezime. Vidovdanska etika je naš put i drugog izbora nemamo. Zbog svega onoga što smo kao narod pretrpeli, zbog sve one krvi koja je tekla od Kosova polja do današnjih dana, mi smo danas više nego ikada dužni da se borimo za državu Srbiju kao što su to činili naši preci, da se borimo, da u miru jačamo i gradimo našu državu, jer samo tako možemo da se borimo i za naše Kosovo i Metohiju“, obratio se studentima i profesorima PU Petković.

Istakao je da zahvaljujući mudroj politici predsednika Aleksandra Vučića, na Kosovu gradi mir i stabilnost i da se vodi borba za svakog našeg čoveka.

„I zbog toga smo u mogućnosti da više nego ikada ulažemo na prostor Kosova i Metohije. Upravo zato je i ova investicija od 790 miliona dinara za novu zgradu Univerziteta, koja će biti ponos svima u Kosovskoj Mitrovici, koji će biti novi centar Kosovske Mitrovice i predstavljati simbol univerziteta koji traje više od pola veka i mnogo drugih investicija. Rekonstruišemo Kliničkobolnički centar u Kosovskoj Mitrovici iz temelja gradimo novu bolnicu u Gračanici, tri vrtića. Popravljamo i rekonstruišemo puteve, obezbeđujemo finnsijsku pomoć našem narodu na KiM i činićemo to još više, još jače i još snažnije. Ali da bismo to mogli da uradimo moramo da imamo godine mira i stabilnosti ovde, na prostoru Zapadnog Balkana, jer jedino tako možemo da jačamo našu zemlju“, rekao je Petković.

Dodao je da je zato važan dijalog sa Albancima i da je bolje koliko god da su teške teme o kojima se pregovara u Briselu, da problemi budu za stolom, a ne na terenu. Prepričao je svoj susret u Gračanici sa Dragicom Gašić, prvim povratnikom u Đakovici, koja je došla u svoj rodni grad nakon 20 godina.

„Ona je naš i heroj i mučenik, ispred njene zgrade se danas na Vidovdan organizuje protest, sa željom da je isteraju iz Đakovice, 11 NVO protiv hrabre Dragice ustalo je danas i šalje peticiju vladi u Prištini, protiv žene koja želi da se vrati u grad gde je rodila dva sina. A odgovor na Vidovdan da joj zabranjuju da postoji u Đakovici, njena sudbina jeste paradigma života srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, zato moramo da se borimo za svoje postojanje, moramo da se borimo za svoje parče pod nebom ovde na Kosovu i Metohiji i gradićemo i još više i još jače jer svaki novi krov i svaki novi stan koji sagradimo ovde nisu prosto kvadrati, nego predstavljaju svetinju života da ostanemo i opstanemo na KiM“, rekao je Petković i dodao „to ćemo raditi mudro, kao što smo činili do sada, nećemo da nasedamo na provokacije“-

Govoreći o dijalogu i odbijanju sporazuma o Zajednici srpskih opština, za koju Kurti kaže da je monoetnička, Petković je zapitao zar nisu Đakovica, Prizren, Priština, mesta odakle su Srbi otišli i napustili svoja ognjišta, monoetničke zajednice i da će se borba za opstanak zajedno sa predsednikom predsednikom Aleksandrom Vučićem, koji se bori za srpski narod na KiM i u Briselu i na svakom drugom mestu, nastaviti.

„Važno je da smo zajedno da se okupljamo i razumemo svetinju ovog praznika, etiku i Kosovski zavet, ali to podrazumeva da težimo istini i slobodi jer smo slobodarski narod. Nikoga ne ugrožavamo sudbina nam je dodelila da na ovom prostoru živimo sa Albancima, nema ništa loše u tome ima čestitih Albanaca. Ovde se radi o tome da niko ne može da nam nameće kako ćemo da živimo, jer mi to ne radimo drugima, niko ne može nama da oduzima naše svetinje i da ih svojata da su njihove, niko ne sme i ne može da kaže da je Pećka Patrijaršija, Bogorodica Ljeviška, Visoki Dečani, Gračanica nekakvo kosovsko kulturno nasleđe, to je srpsko kulturno nasleđe, za njega se borimo i njime se ponosimo, a to najbolje vi razumete koji predstavljate krem našeg društva, koji ste inteligencija koja razume u kom pravcu i kako se stvari razvijaju. Važno je da svako na svome mestu i zadatku da svoj pu doprinos svojoj državi, studenti tako što će biti najbolji studenti, profesori tako što će da objavljuju najbolje radove i najbolje da podučavaju studente, a svi zajedno da se borimo za našu državu i svakog našeg čoveka na Kosovu i Metohiji i zato će biti još više investicija i još više ćemo ulagati“, rekao je Petković.

Dodao je da pored redovnog budžeta Kancelarije za KiM zahvaljujući predsedniku Vučiću obezbedila dodatnih 4 milijarde.

„Srbija ima novca otkad je krenuo dijalog od 2012. da obezbedimo godine mira i stabilnosti i da pritisak  koji je postojao i dalje postoji i dalje će se povećavati na Beograd prebacimo na Briselski sto, da bi mogli da dovodimo investitore, da bi otvarali nova radna mesta, jačali zdravstvo. Prvi smo po vakcinaciji u Evropi, prvi po stranim direktnim investicijama, gotovo prvi po rastu bruto društvenog proizvoda i očekujemo da preko 6 odsto bude rast do kraja godine, sve će to omogućiti da više ulažemo u Kosovskoj Mitrovici i u svim drugim mestima“, rekao je Petković i naglasio da je za sve to potreban mir.

Čestitajući Dan univerziteta Petković je uputio poruku i Albancima.

„Neka i ovaj Vidovdan i moje reči sa ove govornice budu i poruka Albancima da želimo da gradimo mir, da sa svima želimo da razgovaramo, ali d anećemo pristati ni na kakva poniženja. Mi smo ponosan narod koji ne postoji od juče, narod koji je svoje ime i prezime zapisao još od Vidovdana i Svetog kneza Lazara koji nam je pokazao kud atreba da idemo.

Rektor PU sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici prof. dr Zdravko Vitošević je rekao da je Univerzitet j kao institucija uvek bio simbol opstanka i utemeljenosti jednog naroda.

„A kada je reč o našem narodu i njegovoj državotvornosti, naš univerzitet je jedna od institucija, koja sabirajući vaskoliku energiju i vrednosti onogućava da se premoste sve nevolje i tako opstanemo na ovom Kosovsko-metohijskom tlu“, rekao je rektor PU prof. dr Zdravko Vitošević.

Istakao je da će PU uvek biti na putu ostvarivanja slobode očuvanja identiteta i poručio „čuvajmo ga, zajedno sa našim studentima i Kosovskim zavetom. Kosmet to od nas očekuje“.

„Univerzitet hram nauke, kulture, istorije, tradicije, prostor i pozornica na kojoj su se branili i politički i pravni i državni interesi, zajedno sa našim narodom bili smo obespravljeni, prognani i uništeni, ali nikada poraženi. Čuvajmo ove vrednosti kao svoje iskonsko izvorište, jer onim što radimo određujemo ko smo. Neka naše reči budu blage, a naša delanja vredna istorijskog zapisa“, poručio je Vitošević. 

Sekretar za visoko obrazovanje Marijana Dukić Mijatović je rekla da nijedan univerzitet u Srbiji ne radi u uslovima kao Prištinski univerzitet u atmosferi svakodnevnih pritisaka i koji ne jenjavaju.

Govoreći o investiciji za izgrdnju novog univerziteta, istakla je da je krenuo proces izgradnje.

„Naša je obaveza i dužnost da budemo uz vas i brinemo o našim sunarodnicima na Kosovu i Metohiji, a ovo je samo jedan od načina koliko možemo da uradimo. Srećan Vidovdan. Živela Srbija“, rekla je Dukić Mijatović.

Studentkinja Irena Janković se u ime svih nagrađenih studenata za postignute rezultate zahvalila što su godine, učenja, odricanja, truda  i rada prepoznate i nagrađene.

„Trudićemo se da budemo najbolji u profesijama koje smo odabrali, jer je ova nagrada podsticaj, ali i odgovornost da ukazano poverenje i opravdamo“, rekla je Janković.

Dobitnik Vidovdanske povelje Ivan Todosijević je rekao da mu je „čast da od rasadnika uma i znanja bude ovenčan Vidovdanskom poveljom, znamenjem slavnog srpskog velikodostojnika i stradalnika“.

Prof. srpske književnost dr Danica Andrejević, takođe dobitnik Vidovdanske povelje je rekla da su svi univerziteti humanistički.

„Posebno ovaj naš sa juga jer je on habitus i simbol borbe protiv planetarne greške i agresije u 20. veku“, rekla je Andrejević i dodala da „ova nagrada obručava za mene i sve dobitnike sve ono što smo umeli, mogli i smeli da činimo sa dragocenom mladošću za očuvanje srpstva i sopstva na ovim prostorima“.

Moi
28. Jun 2021.
Bravo republika Kosova