Počela iskopavanja na dve lokacije u Prištini zbog sumnje postojanja masovne grobnice

Masovna grobnica
Izvor: Kosovo Online

U krugu Univerziteta u Prištini, po nalogu Specijalnog tužilaštva Kosova, počela su iskopavanja na dve lokacije zbog sumnji da postoji masovna grobnica u kojoj se nalaze tela ubijenih Albanaca tokom sukoba na Kosovu.

Tužilac Specijalnog tužilaštva Kosova Drita Hajdari rekla je da se lokacije između fakulteta Umetnosti i hrama Hrista Spasa u Prištini istražuju na osnovu izjave svedoka, koji tvrdi da je video da se za vreme bombardovanja sahranjuju posmrtni ostaci ubijenih Albanaca.

“Bilo je mnogo slučajeva da su posmrtni ostaci prenešeni, što otežava naš posao u pronalaženju nestalih osoba”, rekla je Hajdari i dodala da su nekoliko puta vršena  iskopavanja  na prostoru kampusa Univerziteta u cilju pronalaženja posmrtnih ostataka.

“U međuvremenu smo dobili informaciju za ovu lokaciju, i svaku proveravamo kako bi pronašli nestala lica i posmrtne ostatke. Porodice očekuju neku informaciju i pronalaženje njihovih najdražih jer i 20 godina nakon rata ne znaju gde se oni nalaze”, rekla je Hajdari.

Predstavnik Komisije za nestala lica Vlade Kosova Jahja Luka je rekao da se još uvek ne zna da li će posmrtni ostaci biti pronađeni na lokaciji koja se danas istražuje.

Ipak, kaže, očekuje neke rezultate, jer porodice žrtava već 20 godina čekaju da se pronađu tela njihovih najmilijih.

“Žalosno je šta se radilo, može da se desi da ovde nema ništa jer su na mnogim mestima bili zakopani pa iskopani, prebacivani, to je praksa koja traje već 20 godina. Bilo je sakrivanje tragova, Srbi i Albanci treba da kažu ko je počinio sve te zločine i da se prizna genocid na Kosovu”, rekao je Luka.

Ukazao je da je oko 15.000 ljudi ubijeno tokom sukoba na Kosovu, dok se 1.647 osoba iz svih zajednica još uvek vodi kao nestalo i dodao da će Komisija za nestala lica Vlade Kosova nastaviti da radi na pronalaženju tih lica.

Podvukao je da Kosovo i Srbija moraju da sarađuju kako bi se pronašle sve masovne grobnice.