Podrška mladima u stručnom osposobljavanju, značajne obuke u Nemačkoj

avdiu
Izvor: RTK2

U okviru projekta stručnog osposobljavanja, koji zajednički sprovode nemački GIZ-a, Ministarstvo rada i socijalne pomoći i Albansko-nemačka poslovna unija, 36 mladih sa Kosova stiče stručnu obuku u različitim kompanijama u Nemačkoj, prenosi RTK.

Projekat, pokrenut 2017. godine omogućava mladima da se obučavaju u kompanijama u Nemačkoj, uz priliku da tamo rade ili se vrate na Kosovo sa stručnom kvalifikacijom.

Službenik projekta stručnog usavršavanja Kenada Avdiu istakla je za Kosova Pres da je od 2017. godine 36 mladih prošlo obuku u nemačkim kompanijama i dodala da se oni obučavaju za različite profile kao što su gastronomija, obrada metala i drveta...

„Cilj je da u početku mladima pružimo mogućnost obrazovanja kakvo trenutno nemamo na Kosovu, a za budućnost želimo da podržimo Kosovo i institucije da pruže slične obuke“, objasnila je Avdiu.

Naša želja je da se mladi vrate na Kosovo sa važećom radnom diplomom ili da postanu deo kompanije u Nemačkoj.

Projekat ide dobro, nemamo poteškoća jer imamo podršku Ambasade Nemačke, GIZ-a i drugih institucija, naglasila je ona i dodala da je kriterijum za prijavu za učestvovanje u tom projektu da osoba mora biti registrovana da traži posao.

Projekat je pokrenut 2017. godine na Sajmu rada u Prištini.