Pojavio se dokaz da su organizatori Australijan opena krivi za Đokovićevu situaciju

Novak Đoković
Izvor: Tanjug

Tenis Australija, odnosno nacionalni teniski savez na čelu sa direktorom Australijan opena Kregom Tajlijem, mogli bi da budu direktni krivci za situaciju u kojoj se našao Novak Đoković, prenosi Radio-televizija Srbije.

U australijskim medijima pojavili su se dokazi da je Tenis Australija poslao svim igračima, uključujući i Đokovića, pogrešne informacije o medicinskom izuzeću i mogućnosti učešća na prvom grend slemu u sezoni.

Australijski Kod, Ejdž i Herald san došli su do dokumenta koje je Tenis Australija svesno poslao igračima, a u kojem je procedura za nastup na turniru bez vakcine suprotna od one koju je postavila Federalna vlada.

Dokument je poslat 7. decembra prošle godine i u njemu piše da zaraza kovidom u prethodnih šest meseci jeste osnov za izuzeće od vakcine, iako je još u novembru dobila nalog Federalne vlade da to neće biti dovoljno.

Đoković je kao razlog za izuzeće naveo upravo činjenicu da je imao kovid u prethodnih šest meseci, ali po zakonu koji trenutno važe u Australiji, pored toga mora da ima primljene dve doze vakcine.

Time je najveća odgovornost upravo na Tajliju, koji je pogrešno informisao buduće učesnike turnira, zbog čega su sada pod istragom još najmanje tri igrača čiji identitet nije poznat.

Loša komunikacija dovela je i do situacije da čelnici turnira budu na strani srpskog šampiona u ovom postupku, a da nisu ni svesni da je njihova krivica – konkretno Krega Tajlija.

Ministarka saobraćaja u Vladi australijske države Viktorija Džasinta Alan, koja obavlja ulogu privremenog premijera u odsustvu Dejvida Endruza, potvrdila je da je i na drugim nivoima Tajli napravio greške.

Ona je istakla da direktor Ozi opena nije obavestio Vladu Viktorije o pismima koja je njemu uputio federalni premijer Skot Morison, a u vezi sa dolaskom Đokovića u Australiju.

Privremena premijerka Viktorije je navela da je u pismu Morisona i njegovog kabineta navedeno da prethodna infekcija koronavirusom, razlog na osnovu kojeg je, kako ona tvrdi, Đoković dobio medicinsko izuzeće od obavezne vakcinacije, neće biti priznata kao dovoljno dobar razlog za ulazak na teritoriju Australije.

Novakov tim je dogovore za dolazak u Australiju imao samo sa Teniskim savezom Australije, koji mu je, nakon prolaska dokumentacije pred dve medicinske komisije, odobrio medicinsko izuzeće.

Đorđe Đoković je na konferenciji za medije rekao da je Novakova komunikacija sa federalnim vlastima Australije bila moguća samo preko Teniski Australije, koji je u njegovo ime podneo prijavu za medicinsko izuzeće.

"Oni imaju partnerski dogovor sa federalnom vlašću o izuzećima zbog teniskog turnira. Znači, Novak nije aplicirao, niti njegov tim, aplicirao je Teniski savez Australije po istom principu po kom su aplicirali i za druge tenisere koji su ušli na teritoriju Australije", naveo je Đorđe.

Đoković ima dozvolu da nastupi na Australijan openu u državi Viktorija, gde će njegovo medicinsko izuzeće biti validno, ali nema i da kroči nogom na teritoriju federacije koju čini šest država, uključujući i Viktoriju, prema navodima iz pisama Morisona koja Tajli nije preneo Vladi Viktorije.

Rezultat svega jeste da je Novak prvo celu noć proveo na ispitivanju na aerodromu, posle čega ostao bez vize jer, kako su australijske vlasti saopštile, nije predao adekvatne dokaze za izuzeće od obavezne vakcinacije, ali je odlukom suda ročište na kojem će biti razmatrana deportacija pomereno za ponedeljak.

Svetski "broj 1" se trenutno dobro oseća i lično će se oglasiti o pritvoru, a ako je verovati advokatima i stručnjacima, ima nade da zaigra u Melburnu.