Pokret Samoopredeljenje podržava 42 odsto građana

Pokret Samoopredeljenje
Izvor: Reporteri

Ukoliko bi ove nedelje bili organizovani izbori na Kosovu, na njih bi izašlo 62,6 odsto građana, a 42 odsto njih bi glasalo za Pokret Samoopredeljenje, pokazalo je istraživanju UBO Konsultinga za T7, prenosi Gazeta ekspres.

Na osnovu spovedenog istaživanja od 7. do 15 marta, nad albanskim, srpskim i ostalim manjinskim zajednicama, zaključeno je da za razliku od 14. februara 2021. godine kada je Samoopredeljenje odnelo ubedljivu pobedu sa preko 50 odsto glasova, sada to ne bi bilo tako.

Ipak, Pokret Samoopredeljenja, koji bi podržalo 42 osto ispitanika, ima više nego dvostruko više glasova od Demokratskog saveza Kosova, čiji je lider Ljumir Abdidžiku, a kojeg podržava 19 odsto ispitanika.

Takođe, Alijansa za budućnost Kosova Ramuša Haradina osvojila bi podršku svega sedam odsto građana, dok bi za Listu Gudžo, aktuelne kosovske predsednice Vjose Osmani, glasalo svega jedan odsto građana.

Rezultati istraživanja ukazuju da bi liste Samoopredeljenje i Gudžo dobile 43 odsto glasova građana što znači da bi osvojili ukupno 46 mesta u Skupštini, a danas imaju 59 poslanika.