Poljoprivrednici traže odlaganje roka za podnošenje zahteva za subvencije

setva-poljoprivreda
Izvor: Opština Gračanica

Šef Sindikata poljoprivrednika Tahir Tahiri rekao je da Ministarstvo poljoprivrede mora da pronaćđe način da omogući svim poljoprivrednicima da apliciraju za subvencije i da konkursi za subvencionisanje moraju da budu transparentniji, prenosi Koha.

"Ovo pokazuje neozbiljnost i nezainteresovanost Ministarstva da bude blizu poljoprivrednika", rekao je Tahiri.

Tahiri je dodao je da se, pored problema sa prijavom, mnogi poljoprivrednici nisu dobili subvencije od strane ministarstva.

"Subvencije se odlažu. Za ovu sezonu pšenice poljoprivrednici nisu uspeli da dođu do novca, a zbog visokih cena smanjili su količinu đubriva, a to je jedan od faktora koji je uticao na izuzetno nizak prinos pšenice u ovoj godini. Prema informacijama koje imamo, rod neće dostići ni za tri hektara", rekao je Tahiri.

Poljoprivrednik iz Uroševca Esat Uka kaže da je Uprava za poljoprivredu te opštine poslala Ministarstvu zahtev za produženje roka za prijavu, ali da nije dobila odgovor.

„Tražili smo razumevanje ministarstva, a do sada nismo dobili nikakav odgovor. Tražili smo da se rok produži s obzirom da je veliki broj poljoprivrednika i nemoguće je fizički da se svi prijave u predviđenom roku", rekao je Uka.