Pomoć Vlade Srbije: Porodicama oštećenim u poplavama po 120.000 dinara

Pomoć za poplavljena domaćinstva
Izvor: Kosovo Online

Vlada Srbije obezbedila je pomoć u iznosu od po 120.000 dinara za porodice koje su pretpele štetu u poplavama koje su januara ove godine pogodile Kosovo.

Pomoćnik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Ivan Vujić, na današnjem sastanku u Gračanici kojem su prisustvovali i predstavnici osam lokalnih samouprava na čijoj teritoriji su nastale štete, naveo je da novac građani mogu da očekuju već za mesec dana.

"Kao što smo i obećali, Kancelarija za Kosovo i Metohiju pomaže građanima koji su pretrpeli štetu u januarskim poplavama. Vlada Srbije odvojila je novac za pomoć za sve oštećene primarne objekte u kojima se živi. Komisije su u prethodnom periodu na terenu verifikovale štetu i sada možemo da krenemo u proces isplate. Sredstva su obezbeđena i od dana dobijanja rešenja, opštine će imati jasne instrukcije kako da to sprovedu. Potrebno je da prođe mesec dana kako bi građani imali novac na svojim računima. Zahvaljujem našim prijateljima iz Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima koji su nam pomogli da obezbedimo sredstva, jer pored sanacija kuća mi ćemo u budućnosti sa njima raditi na projektima koji se tiču sanacije infrastrukture", rekao je Vujić.

Sandra Nedeljković iz Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima istakla je da je od "11 opština osam predalo zapisnike za ugrožene stambene objekte".

"Danas ćemo sa predsednicima lokalnih samouprava dogovoriti oko završetka odnosno oko izdavanja rešenja. Mi smo proces verifikacije završili,obišli  i  proverili  sve  zapisnike. Očekujemo da će za oko mesec dana našim građanima biti isplaćena državna pomoć koja iznosi 120.000 dinara”, kazala je Nedeljković.

Nedeljković je objasnila da se radi o programu pomoći građanima čiji su domovi oštećeni dok pomoćni, ekonomski i privredni objekti nisu obuhvaćeni ovim programom. 

“Još jedan program je donela Vlada Republike Srbije i on se odnosi na opštu infrastrukturu u nadležnosti jedinica lokalnih samouprava. Ono što Kancelarija za KiM podržava i obnavlja nakon svake elementarne nepogode su uglavnom lokalni mostovi, drumski i pešački, kišna kanalizacija, preventivna infrastruktura za odbranu od poplava i to su radovi koje će kancelarija ubuduće podržati nakon što se izradi tehnička dokumentacija”, navela je Nedeljković. 

Predstavnici Kancelarije za Kosovo i Metohiju i predsednici Privremnih organa na Kosovu na održanom sastanku u Gračanici  razgovarali su o prioritetnim pitanjima i nastavaku podrške Vlade Srbije srpskom stanovništvu.

“Iskoristio bih priliku da se zahvalim Vladi Republike Srbije i Kancelariji za Kosovo i Metohiju zato što brinu o nama i  što će nam pomoći da prebrodimo probleme koje smo imali nakon poplava", kazao je predsednik PO za grad Prištinu Ljubinko Karadžić. 

Januara meseca ove godine zbog obilnih padavina,  izlivanja reka, potoka i kanalizacionih mreža, poplavljena su i oštećena brojna domaćinstva na Kosovu.

Volkov
26. Maj 2021.
Svaka cast, treba nasem napacenom narodu na Kosmetu pomoci. 😄👍