Pomoćnica direktora Kancelarije za KiM u poseti školama i vrtićima na Kosovu: Srbija brine o najmlađima

Svetlana Miladinov
Izvor: Kosovo Online

Pomoćnica direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Svetlana Miladinov trenutno je u poseti Kosovu gde je obišla nekoliko škola, vrtića i porodica poručivši da Srbija brine o najmlađima i prati u kakvim uslovima žive i rade.

"Danas je moj prvi dan ovde na Kosovu i Metohiji u ovom planu obilaska škola. Trenutno se nalazimo u jednoj divnoj školi u Lapljem selu, u Osnovnoj školi "Miladin Mitić". Posetila sam đake i pogledala sam u kojim uslovima žive i rade i borave u ovoj školi", rekla je Miladinov. 

Ona ističe da je kancelarija za Kosovo i Metohiju u prethodnom periodu radila na tome da unapredi i da obezbedi svim školama na prostoru Autonomne pokrajine savremena didaktička sredstva i savremenu opremu.

"Plan koji smo napravili za ovu godinu uz saglasnost našeg direktora gospodina Petra Petkovića je da sa ovim školama ne samo na prostoru Centralnog Kosova nego na Kosovu uopšte, radimo na tome da unapredimo i sam osećaj prijatnog boravka dece u školi. Želimo da kupimo i obezbedimo dobre klupe, nameštaj, stolice, da nabavimo nove savremene bele table. Jednostavno da vidimo šta je to što je potrebno svim obrazovnim institucijama. Naravno, ako neka škola nema još uvek uveden video nadzor, pošto je nama bezbednost dece na pravom mestu, uradićemo i to da se on obezbedi", kazala je Miladinov.

Kako dodaje, Srbija je tu u svakom trenutku za svoju decu.

"Kancelarija će i u daljem periodu raditi na tome da našoj deci obezbedi neke odlaske sa prostora KiM u Centralnu Srbiju. To može biti škola skijanja, škola plivanja ili neke druge aktivnosti, ali u svakom slučaju, tu smo uvek da pomognemo i da unapredimo boravak, sadržaj i sam nastavni proces u obrazovnim institucijama. Drago mi je što sam danas ovde i što ću obići dosta škola i predškolskih ustanova na prostoru KiM. Imaću i neke druge obaveze i druge sastanke da bi videla šta je to što je potrebno ovde", zaključila je pomoćnica direktora Kancelarije za KiM. 


Direktor Osnovne škole "Miladin Mitić" Ljubiša Karadžić kazao je da je sa Miladinov imao radni sastanak gde su pričali o potrebama škole.

"Naša škola nije mala, imamo puno objekata, sve to treba uklopiti i srediti. Zahvalan sam na razumevanju i na vremenu koje je gospođa Miladinov izdvojila. U narednom periodu ćemo raditi na uređenju didaktičkog materijala, opremanju učionica i prostora škole kako bismo to doveli da finala. Mnogo toga dobijamo od Kancelarije za KiM što je sve u korist naših učenika, naših nastavnika koji ovde rade i u interesu škole i šire društvene zajednice", rekao je Karadžić. 

Miladinov je, takođe, posetila, Predškolsku ustanovu „Sunce“ u Donjoj Gušterici kao i Osnovnu školu „Knez Lazar“.

Slađana Rašić, pedagog u PU "Sunce", naglasila je da Predškolska ustanova „Sunce Lipljan" sa svim svojim jedinicama broji 124 dece ukupno u 14 vaspitnih grupa.

"Uslovi za rad su odlični zahvaljujući Ministarstvu prosvete, zahvaljujući Opštini Gračanica, imamo dobre uslove za rad. Trenutno baš u ovom objektu, imamo malo više dece jer je možda objekat mali, ali nadamo se da ćemo uspeti da izgradimo jedan novi vrtić sa više mesta za svu decu. Poseta zamenice direktora Kancelarije za KiM je veoma značajna za nas, nije ovo prvi put da su oni tu, da su uz nas. Deca su još mala, ne razumeju to, ali nama koji smo zaposleni i koji radimo je itekako značajno što su ovde", poručila je Rašić.

Tokom dana Miladinov bi trebalo da posetiti i porodicu Ćurčić u Dobrotinu, porodicu Milošević u Donjoj Gušterici i Osnovnu školu „Kralj Milutin“ u Gračanici.