Porast seksualnog nasilja na Kosovu u prvih pet meseci 2020.

Foto: Profimedia
Izvor: Foto: Profimedia

Više od 40 slučajeva seksualnog nasilja prijavljeno je u prvih pet meseci 2020. godine na Kosovu, a žrtve su uglavnom žene, prenosi Koha.

Prema podacima koje je Kohi dostavila policija tokom pet meseci silovano je 16 žena, uključujući maloletnice, a zabeležena su i dva slučaja silovanja u pokušaju. Prema tim podacima i jedan muškarac je seksualno napastvovan.

Kako se navodi, prijavljen je jedan slučaj "seksualnog nasilja u porodici“, dva slučaja "degradacije seksualnog integriteta“ i četiri slučaja „vanbračna veza sa osobom mlađom od 16 godina“, a bilo je i drugih slučajeva seksualnih napada.

U međuvremenu, navodi se u tekstu, 2019. godine policiji je prijavljeno 166 slučajeva zbog krivičnih dela protiv seksualnog integriteta, a u 145 slučajeva žrtve su bile žene, dok su u 17 to bili muškarci. 

Ministarka pravde Aljbulena Hadžiu pozvala je institucije da se ozbiljno bave tim problemom i ukazala da pritvor ne bi trebalo zameniti lakšim merama ili pritvorenike oslobađati jer je, prema njenim rečima, to ohrabrenje za počinioca i motivisanje za ponavljanje zločina.

Sociolog Artan Krasnići takođe smatra da bi počinioci tih dela trebalo da dobiju zasluženu kaznu.

Rekao je da se porast broja slučajeva seksualnih napada ne možesa sigurnošću povezati sa izolacijom zbog pandemije izazvane korona virusom, ali ne isključuje takvu mogućnost.

"Na porast slučajeva seksualnog nasilja mora se gledati sa posebnom pažnjom. Za sada se ne može sa sigurnošću reći da je ovo povećanje posledica pandemijske izolacije izazvane virusom kovid-19...Mora se voditi računa da se ovo ne shvati kao pokušaj opravdanja nehumanog i nezakonitog dela. Shodno tome, socijalne institucije i pravosuđe moraju da rade svoj posao, prvo da to spreče, a drugo da odrede kazne onima koji nastave da krše ljudsko dostojanstvo", rekao je Krasnići.

Navodi se da bi svi počinioci tih dela trebalo da se suoče te da je kazna za onog ko nekoga prisili na seksualni čin njegovog pristanka zatvor od dve do 10 godina.