Porodica Savić iz Koretišta: Ako nam ukinu dinar i ostanemo bez narodnih kuhinja, deca će nam biti gladna

Porodica Stević iz Koretišta
Izvor: RTV Puls

Odluka o zabrani dinara pogodila je najsiromašnije u Kosovskom Pomoravlju, a među njima i više od 2.000 korisnika Narodnih kuhinja, koji nemaju drugi izvor hrane - stare, bolesne, decu. Među njima je i dvadesetočlana porodica Savić iz Koretišta, nadomak Gnjilana, koja preživljava zahvaljujući izdvajanjima države Srbije, socijalne pomoći i hrane koju dobija iz Narodne kuhinje u Prekovcu.

Od toga hrane mnogo gladnih dečjih usta. Ako bez toga ostanu, zbog ukidanja dinara, pitaju se kako će decu prehraniti.

Ivica sa suprugom, devetoro maloletne dece, od kojih jedna beba i roditeljima živi u jednoj a u drugoj kući brat sa sedam članova.

Iako zaposlen kao pomoćni radnik u OŠ “Bora Stanković” u Koretištu, Ivica kaže da im hrana iz Narodne kuhinje mnogo znači da prehrani devetoro dečjih gladnih usta. Pritisli su ih i zdravstveni problemi, Ivica je imao tešku operaciju glave, najstarija ćerka mu je paralizovana a ukidanje dinara i mogućnost zatvaranja Narodnih kuhinja stavlja ih u još težu situaciju.

"Živimo od pomoći Narodne kuhinje i ukoliko ona prestane sa radom zbog ukidanja dinara biće teško nama. Nas je trinaestoro a kod brata sedmoro, biće teško bez te pomoći” izjavio je za RTV Puls, Ivica Savić.

Jelena Savić kaže da im pomoć koju dobijaju mnogo znači.

"Živimo od socijalne pomoći i dečjeg dodatka. Kada bi nam ovo ukunuli ne znam šta bi radili. Mnogo nam znači, posebno za decu, što dobijamo hleb i kuvanu hranu”, kaže Jelena.

Novica Savić kaže da žive od obroka koji dobijajuiz kuhinje.

"Socijalna pomoć ode na namirnice, za struju i druge račune”, kazao je Novica.

Ivica Savić dodaje da im osim hrane, upravnica Narodnih kuhinja, Svetlana Stević, daje  i školski pribor.

"Podmirila mi je i troškove lečenja i prevoza do Niša”, izjavio je Ivica.

Narodne kuhinje na Kosovu imaju oko 2.300 korisnika i njihov rad je nemoguć bez pomoći države Srbije i Eparhije raško-prizrenske.

Predsednik Aleksandar Vučić nedavno je istakao da je država povećala davanja za rad Narodnih kuhinja, čak četiri puta i na godišnjem nivou sada izdvaja oko 85 miliona dinara.