Porodice uhapšenih Srba na Merdaru: Želja za zavičajem obojicu je vukla u Istok

Zarić i Pantić stigli na saslušanje u Osnovni sud
Izvor: Kosovo Online

Porodica Momira Pantića, povratnika iz Istoka, koji je u petak uhapšen na Merdaru za navodni ratni zločin na Kosovu, i kome je Osnovni sud odredio pritvor od mesec dana, kaže da ga je želja za rodnim krajem i mestom gde je rođen vukla da obilazi svoju rodnu grudu i imanje, pišu Novosti.

“Često je znao da dođe na Kosovo i da se javi da je na svom imanju, ali smo u petak iz medija čuli vest o njegovom hapšenju na administrativnom prelazu Merdare. Od raseljeništva 1999. godine dolazio je bezbroj puta, jer je bio i u Komisiji za nestala lica”, kažu članovi porodice Pantić, dok ga prijatelji i poznanici opisuju kao poštenu i pravednu osobu, ali i da je sam bio često na meti nepravdi, što, kako navode, pokazuje i ovo hapšenje.

Osnovni sud u Prištini odredio je jednomesečni pritvor i Žarku Zariću iz Ljubožde kod Istoka, takođe, optuženom za navodni ratni zločin u opštini Istok tokom rata na Kosovu 1998. odnosno 1999. godine.

“Da je osećao bilo kakvu krivicu ili strah od moguće osvete Albanaca, Žarko se sigurno ne bi vraćao iz raseljeništva u svoj kraj, niti bi hrabrio ostale povratnike da istraju u povratku", kažu o Zariću povratnici iz tog sela, koji napominju da upravo to što je želeo da bude svoj na svome, može biti njegova najveća "krivica".

Povratnici u Ljuboždi kod Istoka za "Novosti" kažu da je Zarić najzaslužniji za povratak i da su u obnovi još dve srpske kuće, ukupno 17 kuća.

“Na seoskoj litiji bude nas i do stotinu, a zemlju ne prodajemo, što je sve suprotno od očekivanja komšija Albanaca”, kažu povratnici iz Ljubožde i dodaju da Zarića, kao bivšeg policajca, svi Albanci jako poštuju, pogotovu u rejonu u kojem je radio.

Zarić je i po povratku u rodni kraj 2017. godine, od kada je počeo da obnavlja život od početka, govorio da nema nameru da odlazi sa Kosova. 

“Nigde ne postoje lepši vazduh, voda i pogled nego ovde u Ljuboždi i to nas je sve vuklo da se vratimo”, govorio je Zarić za "Novosti" pre nekoliko godina.