Poslanici Samoopredeljenja traže da se nastavnicima isplate zarade za septembar

Pokret Samoopredeljenje
Izvor: Reporteri

Neki od poslanika Pokreta Samoopredeljenje ne slažu se sa odlukom kosovske vlade da se nastavnicima koji su bili u štrajku ne isplate plate za septembar mesec, i traže da se plate prosvetnim radnicima izmire a izgubljeni časovi nadoknade, prenosi Reporteri.

Zamenik Pokreta Samoopredeljenje Eman Rahmani istupio je protiv odluke Vlade rekavši da je to pogrešno i da plate treba biti isplaćene a izgubljeni sati nastave nadoknađeni.

Njegov stranački kolega, Aljban Bajrami, zatražio je da Vlada izvrši isplatu i nađe alternativu za nadoknadu sati izgubljenih tokom štrajka.

„Treba da postoji koordinacija za izgubljene časove jer je načinjena velika šteta. Časove treba nadoknaditi u danima praznika ili naći neku drugu mogućnost. Vlada mora da nađe konsenzus sa sindikatom i Ministarstvom prosvete. Plate se moraju uplatiti“, izjavio je Bajrami.

Još jedan od poslanika iz redova Samoopredeljenja Visar Korenica izjavio je da plate prosvetnim radnicima u štrajku treba da isplati Vlada.

„Mnogi nastavnici su prinuđeni da ne idu na posao jer su zbog štrajka ometeni u nastavnom procesu, uveren da je većina štrajkača nakon paketa za suočavanje sa inflacijom bila spremna za suspenduje štrajk do usvajanja zakona o platama“, rekao je Korenica.

I poslanik Gramos Agušolji zatražio je da se zbog ekonomske situacije isplate plate prosvetnim radnicima.

„Mislim da je to kao zakonska radnja u redu, ali da li treba da se primeni, mislim da zbog ekonomske situacije ne treba, ali sa druge strane i nastavnici treba da daju obećanje da će izgubljeni časovi biti nadoknađeni“, rekao je Agušolji.

Predsednik Ujedinjenog sindikata obrazovanja, nauke i kulture Rahman Jašaraj izjavio je da ako se plate ne isplate do sutra, ne garantuje da neće ponovo stupiti u štrajk.