Poslanik Samoopredeljenja: Deo krivice zbog štrajka leži na izvršnoj vlasti

Štrajk nastavnika
Izvor: Reporteri

Poslanik Samoopredeljenja Eman Rahmani smatra da deo krivice zbog štrajka u obrazovnim ustanovama leži na izvršnoj vlasti, prenosi Reporteri.

On je kazao da bi Vlada trebalo da se više angažuje da reši ovaj problem, da proces obrazovanja ne bi trebalo da se ometa, kao i da su zahtevi sindikata opravdani.

Prema njegovim rečima postoji izlaz iz situacije, ali da sve strane treba da se posvete tome.

"Iz ove situacije postoji izlaz, s obzirom na situaciju u kojoj se nalazimo i štetu koja se nanosi obrazovanju, mislim da bi nastava trebalo da počne što pre, već od sutra, ali lično razumem zahteve štrajkača, ali se ne slažem sa načinom protesta štrajkača", ocenio je on.

 

Eman Rahmani je, inače, jedan od 14 poslanika Pokreta Samoopredeljenja, koji se protivio Projektu Građanskog zakonika, koji dozvoljava istopolne brakove, koji podržava Vlada Kosova.

 

Generalni štrajk javnog sektora na Kosovu počeo je 25. avgusta. Zaposleni traže, između ostalog, i dodatnih 100 evra zarade do primene Zakona o platama.

Svetska banka objavila je da je na Kosovu inflacija 19,2 odsto, a štrajk su najavili i predstavnici privatnog sektora i zdravstva.