Povlačenje Amerikanaca pokreće Tužilački savet, doneli pet zaključaka

Tužilaštvo Kosova (foto Vladislav Ćup)
Izvor: foto Vladislav Ćup

Tužilački savet Kosova održao je vanredne sastanke nakon povlačenja američke ambasade iz praćenja izbora novih članova tog saveta na kome je jedina tačka dnevnog reda bila rasprava povodom reakcije američke ambasade, prenosi Gazeta Ekpres.

Nakon sastanka, TSK je doneo zaključke u vezi sa postupkom izbora članova Saveta i glavnih tužilaca kojima se “svi nadređeni obavezni da, u slučaju da budu obavešteni o bilo kakvom neprimerenom uticaju tokom izbornog procesa tužilaca prijave to, kako bi im se zabranio bilo kakav uticaj nadređenih tokom pomenutih procesa.

Drugi zaključak je da od nadležnih institucija, postupaju na takav način da članovi gonjenja TSK nemaju pravo da se prijavljuju za glavne tužioce tokom mandata člana Saveta i obrnuto.

 Članovi tužilaštva TSK i glavni tužioci biraju se na osnovu meritokratije, treći je zaključak .

U četvrtom zaključku je precizirano da će  svako ko utiče na procene i glasanje za članove tužioca i glavne tužioce TSK može rezultirati izuzećem iz konkurencije i sudskim postupkom protiv njih.

“ Preporučuje se Ministarstvu pravde da što pre preduzme mere ka zakonskim promenama kojima se definišu stroga pravila za izbor članova tužioca TSK i imenovanje glavnih tužilaca “, peti je zaključak, kaže se u saopštenju.