Predškolska ustanova "Đurđevak" obeležila 70 godina postojanja

Predškolska ustanova Đurđevak
Izvor: Kosovo Online

Predškolska ustanova Đurđevak iz Gračanice uz pesmu i igru mališana obeležila je danas 70 godina rada.

Roditeljima, zvaničnicima opštine Gračanica i Privremenog organa grada Prištine se u Domu kulture u Gračanici obratila direktorica PU "Đurđevak" Radica Parlić koja je istekla da je iskustvo od 70 godina sagrađeno na jakim temeljima.

"70 godina smo sazrevali, rasli, razvijali se i stasali u uglednu vaspitnu ustanovu. Ovo je velika čast i radost za nas. Ovo je kuća koja je sazidana na jakim temeljima rada, truda, posvećenosti, razumevanja, a pre svega ljubavi. Sagradili smo kuću u kojoj se uvek čuje smeh i pesma, i nastavljamo da je dograđujemo. Mi smo jedan veliki tim sačinjen od vaspitača, medicinskih sestara, pomoćnog osoblja, svako ima svoju obavezu i uvek je na visini zadatka, a to je briga o deci. Mnogo generacija srećne dece odraslo je uz nas, zbog njih smo ovde i zbog njih postojimo", istakla je Parlić.

Nakon uvodnog dela, usledilo je ono najlepše, mališani predškolskog uzrasta, ali i oni mlađi, izlazili su na scenu Doma Kulture u grupama i svojom pesmom, igrom i srećom izmamili osmehe prisutnima. Mališani su prisutene proveli kroz period od 1952. godine, kada je osnovan PU "Đurđevak", sve do 2022. godine.

Nakon priredbe, roditelji su kazali da je program lep sam po sebi, jer u njemu učestvuju deca.

"Prelepo je, ovo bi trebalo češće organizovati. Gledati ovakve priredbe je zadovoljstvo za nas roditelje, pogotovo kada su naša deca deo cele ekipe", kazala je Marina Mitić.

A svega toga ne bi bilo bez odgovornih i kreativnih vaspitača. Vaspitačica "PU Đurđevak" Aleksandra Rakić istakla je za Kosovo onlajn da su za njih najbitnija deca i da su ona srećna i zadovoljna.

"Nije samo današnji dan bitan za naš vrtić, najbitnija su deca, koju nam roditelji svakog jutra predaju. Predaju nam nešto što je njima u životu najvažnije, a mi se trudimo da damo najviše od sebe kako bismo decu usmerili na pravi put, da im pomognemo da odrastaju što bezbrižnije, s obzirom na naše okolnosti, ali da prevashodno budu najsrećniji. Danas amo se potrudulu da izgledaju lepo, da sve odigraju kako treba, ali smo najveću brigu imali oko toga da ne pate, da budu vesela i da obeleže rođendan Predsškolske ustanove", kazala je Aleksandra Rakić.

Ova ustanova u Gračanici, Lapljem Selu, Čaglavici, Preocu, Sučici i Donjoj Brnjici, broji 412 dece od kojih 105 pohađa predškolski pripremni program, a u toku su završni radovi na novom objektu PU "Đurđevak" u Gračanici.