Predstavljen projekat koji promoviše turizam u Zvečanu

Predstavljanje projekta turističkih potencijala Zvečana
Izvor: © Kosovo Online

Predstavnici UNDP, Evropske unije i nevladine organizacije „Ženski kulturni centar Zvečan“ predstavili su danas projekat promocije turizma u Zvečanu.

Rukovodilac za kulturu, omladinu i sport u opštini Zvečan Milan Radomirović je istakao da je ovim projektom postavljena osnova za dalji razvoj turizma opštine Zvečan i osnaživanje opštinskih kapaciteta u ovom pravcu.

„Opština Zvečan može da se pohvali turističkim potencijalima kao što su Tvrđava Zvečan, manastiri Sokolica, Devine Vode i Banjska, a u poslednjih par godina i sa Rajskom banjom. Nevladina organizacija „Ženski kulturni centar Zvečan“ je postavila temelj za sveobuhvatni plan koji će pomoći opštini Zvečan u promociji turizma“ – rekao je Radomirović i naglasio da ovo ima veliki značaj kako za opštinu Zvečan tako i za sve njene građane. 

„Turizam nije na nivou koji bi trebalo da bude i izgradnjom Rajske banje mi smo pokrenuli to sa mrtve tačke, ali daljim ulaganjem gradonačelnika, cele opštinske strukture i države Srbije mi ćemo pomeriti granice na viši nivo i na taj način privući strane turiste iz regiona. Tako ćemo promovisati i seoski turizam i naše proizvode kako bi stanovnici i iz ruralnih predela naše opštine imali mogućnost da svoje proizvode prezentuje i prodaju", rekao je Radomirović.

On je naglasio da je Opština Zvečan posvećena kako ovom, tako i svim ostalim razvojnim segmentima koje imaju za cilj da podrže razvojni plan opštine uz realne mogućnosti zapošljavanja u ovom sektoru.

Zahvalnost su iskazali i predstavnici UNDP-a koji su rekli da su posebno radosni što je završen dug rad na ovom projektu.

„Od ovog rada će imati koristi svi stanovnici, ali i svi oni koji su zainteresovani za razvoj turizma u opštini Zvečan", rekla je Fljora Raifi, predstavnik UNDP-a i naglasila da će ovaj projekat omogućiti i rast ekonomije kroz promovisanje novih proizvoda.

Predstavnici Nevladine organizacije „Ženski kulturni centar Zvečan“ su istakli da je sveobuhvatni cilj projekta "Reload" promocija turističkih potencijala opštine Zvečan i uključivanje građana u proces osnaživanja razvojnih kapaciteta turizma kao prihodovne grane na nivou lokalne samouprave.