Prema planu Ministarstva prosvete u školama redovna nastava od 1. septembra

Škola
Izvor: Reporteri

Kosovsko ministarstvo obrazovanja, nauke, tehnologije i inovacija planira da nova školska godina počne u školama redovnom nastavom, prenosi Reporteri.

U toku su pripreme za početak nove školske godine 1. septembra, navodi se u odgovoru iz Ministarstva za Radio Slobodna Evropa.

Predstavnici Ujedinjenog sindikata za obrazovanje, nauku i kulturu takođe potvrđuju da su nastavnici spremni za početak nastavnog procesa u školama.

Prema rečima predsednika Sindikata Rahmana Jašaraja, početak školske godine zavisiće i od epidemiološke situacije, zbog čega Ministarstvo, Sindikat i Savet roditelja apeluju na nastavnike i roditelje da se vakcinišu.

"Ostajemo pri odluci Ministarstva da nova školska godina počne u obrazovnim institucijama. Sve zavisi od epidemiološke  situacije, posebno zbog širenja delta soja. Konačnu odluku doneće Ministarstvo zdravlja i Institut za javno zdravlje", rekao je Jašaraj za RSE.

Prema podacima Agencije za statistiku, na Kosovu ima više od 300.000 učenika u osnovnim i srednjim školama. 

Ministarka prosvete Arberije Nagavci izjavila je 6. avgusta da "ministarstvo preduzima sve mere da nova školska godina počne fizičkim prisustvom u školama", ali tada je broj novozaraženih bio 271, a poslednjih dana broj se značajno povećao, posebno među decom. Danas je registrovano 2.110 pozitivnih na Kovid-19, dok su četiri osobe preminule od posledica virusa. Među pozitivnima na koronavirus su 194 osobe starosti od 10 do 19 godina.

Iz Ministarstva navode da se epidemiološka situacija prati i da su u stalnom kontaktu sa Institutom za javno zdravlje i da će o konačnim preporukama javnost biti blagovremeno obaveštena.

Ministar zdravlja Arben Vitia predložio nove mere za suzbijanje pandemije, ali se one ne odnose na početak nove školske godine.

Savet roditelja Kosova traži da nova školska godina počne prisustvom učenika u školama, a da zaraženi učenici pohađaju nastavu na daljinu dok se ne oporave.

Predsednik Saveta roditelja Kosova Imret Rešitaj je rekao da nastava treba da počne od 1. septembra i da se odvija u stalnom fizičkom prisustvu i pod normalnim okolnostima jer, nastava na daljinu nije dala rezultate.

"Savet roditelja se nikada nije slagao i neće se saglasiti da se nastava odvija na daljinu, krivicom nastavnika koji se nisu vakcinisali. Deca zaražena virusom, jedno, dvoje, troje ili petoro u odeljenju, mogu da pohađaju nastavu na daljinu, to je manje štetno od nastave na daljinu koje će se organizovati u slučaju da su nastavnici zaraženi", rekao je Rešitaj za RSE.

Ujedinjeni sindikat za obrazovanje, nauku i kulturu i Savet roditelja zahtevaju vakcinaciju nastavnika i roditelja

Jašaraj kaže da su prosvetni radnici već pokazali veliko interesovanje za vakcinaciju protiv Kovida-19 i izražava uverenje da će do kraja ovog meseca veliki broj zdravstvenih radnika biti vakcinisan bar jednom dozom vakcine, ali da i roditelji treba da se vakcinišu.

"Verujem da će prosvetni radnici ispuniti svoju obavezu, ali obaveza je roditelja i drugih da budu vakcinisani, jer Kovid -19 u škole mogu da donesu ne samo nastavnici, već i roditelji", rekao je Jašaraj.

Savet roditelja takođe traži od roditelja da se odmah, bez oklevanja vakcinišu, zaštite sebe, svoje porodice i sve ostale.

"Kao roditelji treba da budemo dobar primer drugima jer vakcina protiv Kovida-19 zaista spašava živote. Sada je trenutak da roditelji dokažu svoju odlučnost i odgovornost kao građani ove zemlje i ljubav prema svojoj deci", rekao je Rešitaj.

Na Kosovu je od 16. avgusta dozvoljena vakcinacija osoba mlađih od 18 godina. Prema novoj odluci, osobama starijim od 16 godina dozvoljeno je vakcinisanje Fajzer vakcinom, za starosnu grupu 12-15 godina "vakcinacija će se obavljati prioritetno i prema zdravstvenim indikacijama".