Preminuo prof. dr Ivan Čukalović

Ivan Čukalović
Izvor: Radio Goraždevac

U Kragujevcu je od posledica koronavirusa preminuo prof. dr Ivan Čukalović, bivši sudija Ustavnog suda Kosova i profesor na Pravnom fakultetu u Kragujevcu, prenosi Radio Goraždevac. 

On će biti sahranjen sutra na pravoslavnom groblju u Sredskoj kod Prizrena.

Čukalović je u vreme kada je Ustavni sud Kosova doneo odluku o vraćanju zemlje manastiru Visoki Dečani, bio sudija izvestilac u tom predmetu.

Njegovi prijatelji kažu da je izuzetno bio vezan za svoju rodnu Sredsku kod Prizrena, gde će biti sahranjen.

Bio je član Izvršnog odbora Društva za krivično međunarodno pravo Srbije i član Asocijacije međunarodnog prava sa sedištem u Londonu. Tokom svoje akademske karijere, osnivao je različite klubove i komisije na Pravnom fakultetu u Kragujevcu i bio mentor mnogim studentskim grupama koje su učestvovale na međunarodnim takmičenjima, među kojima je i grupa koja je pobedila na takmičenju BIMUN 2008. Objavio je četiri knjige i više od 50 članaka o međunarodnom javnom pravu u časopisima u Srbiji i van nje.

U periodu 1999-2001, radio je kao zamenik šefa pravnih savetnika u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije i bio je profesor na Diplomatskoj akademiji koju je vodilo Ministarstvo spoljnih poslova bivše Republike Jugoslavije.

Čukalović je 1998. godine bio pozvan kao stručnjak u Haški tribunal u slučaju Dokmanović. On je bio i predstavnik Međunarodne organizacije za zaštitu vizantijske kulture na Balkanu. Pre toga je bio savetnik u saveznoj Vladi bivše Jugoslavije. Bio je profesor na Univerzitetu u Prištini od 1996. do 1999, i profesor na Univerzitetu "BK" u Peći i Beogradu od 1992. do 2006. godine.

Studirao je pravo na Pravnom fakultetu u Kragujevcu, a kasnije je na Univerzitetu u Beogradu magistrirao međunarodno pravo. Doktorske studije je završio na istom Univerzitetu. Pored toga, je nastavio specijalističke studije na Univerzitetu u Londonu, Akademiji za međunarodno pravo u Hagu, Ruskoj akademiji za diplomatiju i Fakultetu za međunarodno pravo u Moskvi.