Prepreka za ulazak Kosova u NATO je to što ga ne priznaju evropske članice Alijanse

KBS.jpg
Izvor: Ljajmi net.

Glavna prepreka za članstvo Kosova u NATO je to što ga ne priznaju četiri članice EU, koje su takođe deo NATO - Španija, Grčka, Slovačka i Rumunija, prenosi Ljajmi.

Na Odboru za spoljne poslove i dijasporu Skupštine Kosova, ministar odbrane Armend Mehaj rekao je danas da njegovo ministarstvo ima svakodnevnu saradnju sa NATO, kao i da je cilj ministarstva članstvo u toj organizaciji. Kosovo je, kako je rekao, potpisalo desetine memoranduma o saradnji i raznih sporazuma sa državama članicama NATO, a 127 pripadnika Kosovskih bezbednosnih snaga pohađa studije i obuku u inostranstvu.

Prema njegovim rečima, postoji prostor za produbljivanje saradnje sa NATO.

„Put Kosova i KBS ka članstvu u međunarodnim organizacijama je olakšan pravnim okvirom usaglašenim sa našim partnerima i tu izdvajam Nacrt zakona o slanju KBS u inostranstvo“, rekao je Mehaj.

Poslanica Demokratske partije Kosova Arijana Musljiu-Šoši upitala je ministra Mehaja kakav je plan Ministarstva oko učlanjenja u NATO, navodeći činjenicu da prema pravilima i procedurama NATO, Kosovo ne može da se pridruži, pošto postoje četiri države koje ne priznaju njegovu nezavisnost.

S tim u vezi, Mehaj je rekao da bi Kosovo trebalo da ima ambasadora u NATO, ali je dodao da proces njegovog izbora nije počeo.

Stručnjak za bezbednosna pitanja Nuredin Ibiši rekao je za Radio Slobodna Evropa da je nepriznavanje Kosova od strane četiri zemlje prepreka za članstvo u NATO, a kako smatra, pridruživanje mirovnom partnerstvu daje garanciju da će u određenom vremenskom periodu Kosovo moći da uđe u NATO.

Da bi se neka zemlja pridružila Alijansi, ona treba da se pridržava vrednosti Severnoatlantskog ugovora, kao i da ispuni određene političke, ekonomske i vojne kriterijume navedene u Studiji o proširenju iz 1995. godine.