Priština poziva S. Makedoniju da poštuje CEFTA sporazum

Carina
Izvor: informer

Ministar trgovine i industrije Endrit Šalja izrazio je zabrinutost zbog zabrane uvoza ribe sa Kosova u Severnu Makedoniju

Šalja se pismom obratio ministru ekonomije Severne Makedonije Krešniku Bektešiju i zatražio da se što pre uklone prepreke koje je Skoplje uvelo za neke proizvode sa Kosova.

On je izrazio zabrinutost zbog zabrane izvoza ribe sa Kosova na tržište Severne Makedonije.

„Dozvolite mi da naglasim važnost slobodne trgovine bez barijera između naše dve zemlje i obaveza koje su obe države preuzele prema CEFTA sporazumu. Ova kršenja svojih obaveza prema CEFTA od strane Severne Makedonije izazivaju veliku zabrinutost za moju vladu i pozivam vas da što pre nađete rešenje za ovo pitanje“, napisao je u pismu ministar Šalja.

„Čekamo da severnomakedonske vlasti uklone ove trgovinske barijere, u suprotnom ćemo morati da reagujemo, a reakcija će biti isti tretman prema proizvodima iz Severne Makedonije koji ulaze na tržište Kosova ”, piše u pismu Šalje upućenom ministru Bektešiju.

Odlukom koja je stupila na snagu 1. juna ove godine, Severna Makedonija je zabranila uvoz žive ribe sa Kosova namenjene uzgajanju ili punjenju ribnjaka.