Priština: Protest zbog slučaja silovanja devojčice, učesnici traže smrtnu kaznu za počinioce

Protest povodom slučaja silovanja maloletnice
Izvor: Lajmi

Nekoliko desetina građana okupilo se danas ispred Narodnog pozorišta u Prištini zbog slučaja silovanja jedanaestogodišnje devojčice od strane pet osoba. Neki od učesnika protesta traže smrtnu kaznu za počinioce ovog zločina, prenosi Ljajmi.

Kako se navodi, na protestu nije bio prisutan niko od javnih ličnosti ili predstavnika državnih institucija, iako je i juče i danas bilo mnogo reakcija na ovaj zločin.

Organizatorka protesta, aktivistkinja Džeraldina Redžepi rekla je da je slučaj sablasan i da govori da je društvo propalo.

Ona je izrazila nadu da će biti institucionalne reakcije na osumnjičene i dodala da se ništa ne čini da se te pojave spreče.

"U onome što se juče dogodilo svi smo podbacili kao društvo. I porodice momaka koje su odgajale dečake tako da smatraju da je u redu da se tako ponašaju prema detetu od 11 godina. Mi kao društvo ništa ne radimo, ne možemo da čekamo da država uradi te stvari, svako od nas mora da krene sa promenama od sebe", rekla je ona.

Jedan od učesnika protesta, iz Uroševca očekuje od države da reaguje i zatražio da se ispitaju i tužioci i sudije koji se bave ovim slučajem.

"Neka se istraže tužioci i sudije da vidimo da li rade svoj posao. Za ovo krivično delo počinioci zaslužuju da budu obešeni ovde ispred Skenderbegove biste, da se ovakvi slučajevi više nikada ne bi ponovili. Na Kosovu se silovanja dešavaju na desetine ili stotine puta. O tužioci i sudije Kosova ako ne obavljate dužnosti i posao po zakonu i Ustavu, neka vam Bog uzme obraz", rekao je on.

Još jedan od učesnika zatražio je od vlade da spreči ovakve slučajeve kroz obrazovni sistem, ali i da se objave imena počinioca.

Kako se navodi u Prištini je sutra u 12 sati zakazan još jedan protest povodom ovog slučaja.