Proglasom "Pet minuta gromoglasne tišine" UNS i DNKiM u Gračanici obeležili Međunarodni dan medija

Međunarodni dan slobode medija
Izvor: Kosovo Online

Udruženje novinara Srbije i Društvo novinara Kosova i Metohije obeležili su u Domu kulture u Gračanici Međunarodni dan slobode medija, odakle su upozorili na ugroženost novinara na Kosovu i zatražili pravdu za nestale novinare i medijske radnike od 1998. do 2005. godine.

Povodom položaja novinara i medijske profesije UNS i DNKiM oglasili su se proglasom pozivajući medije da simboličnom akcijom "Pet minuta gromoglasne tišine" u 11.55 prekinu emitovanje programa, kako bi nadležne institucije upozorili na težak položaj novinarstva.

Novinarka i direktorka Radija "Kosovska Mitrovica" Maja Fićović i odgovorni urednik RTV KIM Goran Avramović pročitali su proglas UNS u kojem su, između ostalog, navedeni primeri kršenja slobode medija na Kosovu.

"Srpska zajednica na Kosovu i dalje nema nezavisni kanal koji treba da pokriva teritoriju Kosova i Metohije, a portal televizijskog kanala na Srpskom jeziku RTK2 ne uređuje redakcija kojoj pripada. Posalnik Samoopredeljenja Ljuan Aljiu traži zabranu portala Kosovo onlajn. Iako je Evropska federacija novinara na predlog UNS usvojila dve rezolucije o nestalim i kidnapovanim novinarima na Kosovu, kojom se podrazumeva formiranje Međunarodne komisije koja bi istraživala ubistva i kidnapovanja, ne nazire se njeno formiranje. Zato UNS traži da kosovske institucije i međunarodna uprava na Kosovu hitno formiraju ovu komisiju u kojoj će biti i predstavnici novinarskih udruženja radi istraživanja ubistva i kidnapovanja novinara i medijskih radnika na Kosovu od 1998. do 2005. godine, kao i da pregovori Kosova o viznoj liberalizaciji sa EU budu uslovljeni rezultatom ovih istraga", navedeno je u proglasu UNS.

Generalni sekretar Udruženja novinara Srbije Nino Brajović kazao je da UNS proglasom analizira proteklu godinu i traži odgovore na iskušenja sa kojima se novinari suočavaju.

"Kosovo i Metohija je teritorija na kojoj je od 1998. do 2005. godine bilo najviše kidnapovanih i ubijenih novinara u Evropi. Taj crni talas nije naišao na pažnju ovdašnjih institucija. Od 17 novinara, samo je počinilac ubistva jednog od njih priveden pred lice pravde. Ni međunarodne institucije u protekle dve decenije nisu se bavile ovim problemom. Mi smo kao Udruženje istraživali, podsećali i ukazivali, prikupili dosta dokaza vezanih za otmicu i ubistva naših kolega. Juče smo deveti put postavili obeležje na mestu gde su poslednji put viđeni Ranko Perenić i Đuro Slavuj i time smo nastavili akciju traganja. Nećemo odustati i nećemo se predati", kazao je Brajović.

Medijskim radnicima se putem video poruke obratio i šef misije OEBS na Kosovu Majkl Davenport koji je kazao da su novinari pod većim pritiskom nego ikada.

"'Reporteri bez granica' ocenili su da su novinari u ovom regionu meta fizičkih i verbalnih napada. Kosovo ima relativno visoke rezultate, ali još uvek vidimo previše slučajeva pretnji i napada na novinare, uključujući 11 incidenata od početka 2022. godine. Misija OEBS na Kosovu nastaviće da podržava medijsku zajednicu na unapređenju slobode medija i u omogućavanju bezbednijeg radnog okruženja za novinare. Zbog toga želim posebno da pohvalim rad udruženja srpskih novinara na Kosovu a posebno obeležavanje sećanja na nestale novinare uključujući i Ranka Perenića i Đura Slavuja. Obeležavanjem Međunarodnog dana medija ispravno je i odgovarajuće da se setimo vaših kolega novinara koji su ubijeni i kidnapovani. Takvi slučajevi zločina moraju biti istraženi do kraja", kazao je Davenport.

Na kraju, mladi satiričar i aforističar iz Kosovskog Pomoravlja jedini dobitnik Vibove nagrade sa Kosova Jovan Zafirović govorio je svoje aforizme i izrazio zadovoljstvo što ih može podeliti sa medijima na svom Kosovu.

Takođe izložene su karikature više autora objavljivane u štampanim i elektronskim medijima.

Svetski dan slobode medija obeležava se 3. maja od 1993. godine odlukom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.