Promene na granicama EU od naredne godine - uvodi se EES sistem koji bi mogao drastično da produži čekanje na prelazima

Granica sa Albanijom
Izvor: Koha ditore

Od naredne godine, na granicama EU se uvodi EES sistem koji podrazumeva da državljani zemalja koje nisu u EU plaćaju taksu od sedam evra za ulazak u zemlje Unije, ali i verovatnoću da će se zbog novog metoda elektronske registracije produžiti vreme čekanja na graničnim prelazima prilikom ulaska u Šengen zonu, prenosi Juronjuz Srbija.

Sistem ulaska i izlaska (EES) je sistem elektronske registracije kroz koji će, najverovatnije od polovine maja naredne godine, morati da prođu svi putnici iz trećih zemalja koji ulaze u Šengen zonu. EES ima za cilj da unapredi opšte mere bezbednosti unutar granica šengenskog prostora. 

Tokom registracije, potrebno je da se unese ime osobe, vrsta putne isprave, biometrijski podaci (otisci prstiju i snimljene slike lica) i datum i mesto ulaska i izlaska, a biće evidentirano i ukoliko je putnik odbijen za ulazak. Tako će se zameniti postojeći sistem ručnog pečatiranja pasoša, navodi se na sajtu Evropske komisije.

Članice upozoravaju na prepreke, od kojih je ključna drastično duže čekanje na granicama, međutim, portal SchengenVisaInfo izveštava da u dokumentu objavljenom 16. novembra, postoji zbir odgovora nadležnih organa država članica koje će primenjivati EES. 

Kako se navodi u tom dokumentu, mnoge članice su utvrdile da će se vreme čekanja na spoljnim graničnim prelazima povećati zbog procedura kroz koje svaki putnik mora da prođe kako bi svi podaci bili uneseni u EES.

"Procenjuje se da će se vreme kontrole putnika značajno povećati uvođenjem EES-a", napominju nemačke vlasti i dodaju da će na nekim aerodromima u zemlji biti potrebno povećati kapacitete za granične provere, posebno u špicu sezone.

Sličan odgovor dale su i austrijske vlasti, koje tvrde da će čekanja na granicama biti duplo duža nego što je to slučaj sada.

"Dodatni zadaci koji proizilaze iz upotrebe EES dovešće do naglog povećanja vremena procesa. Trenutno očekujemo da će se vreme procesa udvostručiti u odnosu na trenutnu situaciju. To će uticati i na granična čekanja na graničnim prelazima (na šest međunarodnih aerodroma)", navodi se na portalu.

Poljske vlasti smatraju da će se vreme kontrole jednog putnika povećati između 30 sekundi i dva minuta, ukoliko nisu potrebne dodatne aktivnost, dok slovenačke vlasti tvrde da će novi proces, koji uključuje graničnu proveru, upis i verifikaciju, trajati četiri puta duže od dosadašnjih.

"Pošto je infrastruktura takva kakva jeste i ne može se menjati (većina graničnih prelaza je na takvim lokacijama da proširenje područja prelaza, uvođenje više traka itd. fizički nije moguće i nije finansirana od strane EU), mi ćemo da se izborimo sa produženjem vremena čekanja", tvrde oni i dodaju da bi kvalitetne informativne kampanje u EU i trećim zemljama pomogle da se situacija ublaži.

Većina država članica je, međutim, potvrdila da već rade na automatizaciji graničnih kontrola kroz postavljanje e-kapija i samouslužnih kioska. Italija, na primer, planira da postavi oko 600 kioska, koji će biti raspoređeni na svakom aerodromu, posebno na onima koji su pogođeni značajnim obimom vanšengenskog saobraćaja.

Sistem ulaska i izlaska (EES) je nova šema koju je uspostavila EU, a služiće za registraciju podataka o ulasku i izlasku državljana trećih zemalja koji prelaze spoljne granice država članica. Preko nje EU namerava da ojača i zaštiti spoljne granice šengenske zone i poveća bezbednost.

Šta je razlika između ETIASA-a I EES-a?

Evropski sistem za putne informacije i odobrenja ETIAS odnosi se na 63 zemlje koje, iako nisu članice, nije im potrebna viza za ulazak, dok EES pokriva sve spoljne granice Evropske unije, i odnosi se na sve putnike iz trećih zemalja, bez obzira na to da li im je potrebna viza ili ne.

U treće zemlje podrazumevaju sve države koje ne pripadaju Evropskoj uniji ili Evropskom ekonomskom prostoru.

U suštini, svi građani van Šengen zone će morati da popune ETIAS formular, plate taksu od sedam evra i dobiju odobrenje na tri godine, ali će putnici moći da borave u Šengen zoni 90 dana u periodu od pola godine.