Promocija Filozofskog fakulteta u Štrpcu: Nadamo se novim studentima

Promocija Filozofskog fakulteta u Štrpcu
Izvor: Kosovo online

U Srednjoj školi "Jovan Cvijić" u Štrpcu održana je promocija Filozofskog fakulteta Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici i predavanje na temu "Putevima srpske književnosti".

Učenicima završne godine srednje škole dekan Filozofskog fakulteta Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici Zvezdan Arsić predstavio je rad fakulteta i studijske programe koje mogu upisati.

Podsetio je da je Filozofski fakultet najstarija visokoškolska ustanova na prostoru Kosova.

"Maturanti su čuli da na Filozofskom fakultetu imamo deset studijskih programa na osnovnim akademskim studijama, da su svi programi akreditovani od strane nacionalnog akreditacionalnog tela Vlade Srbije i da rade po planovima i programima koje propisuje Ministarstvo prosvete Srbije. Kada su u pitanju studijski programi koje mogu da upišu to su programi na katedrama za Srpsku književnost i jezik, Srpski jezik i književnost, Istoriju, Istoriju umetnosti, Engleski jezik i kniževnost, Ruski jezik i književnost, Pedagogija, Psihologija, Filozofija i Sociologija", naveo je Arsić.

Potencijalne brucoše, ističe, najviše interesuje način na koji to mogu da ostvare. Objašmjava da nakon polaganja prijemnog ispita kreću nastavne aktivnosti i obaveze.

"Ono što je bitno je da znaju da raspolažemo sa velikim brojem budžetskih mesta, mogućnošću smeštaja u studentskom centru i širok spektar nastavnih i vannastavnih aktivnosti koje mogu da realizuju na našem fakultetu. Nadamo se da smo ih na neki način zaintrigirali i da će neko od njih od prvog oktobra biti student na Filozofskom fakultetu u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici", kazao je Arsić.

Prodekan za nastavu profesor Aleksandra Kostić-Tmušić govorila je na temu "Putevima srpske književnosti" i izrazila uverenje da su bar malo učenicima približili srpsku književnost.

"Kolega Nebojša Lazić i ja govorili smo, on o književnosti dvadestog veka, a ja sam o tokovima stare srpske književnosti. Govorilo se o tome kakva je to književnost, koji su najveći predstavnici, kakva je poetika stare srpske književnosti, koliko je bitna za izučavanje svih narednih pravaca književnosti. Pričali smo i o tome koliko je srednji vek bitan i za srpsku državu, i za srpsku crkvu, umetnost i kulturu. Verujem da smo približili srpsku književnost učenicima koji su pomno pratili i da smo ih na neki način zaintrigirali, pa možda neko od njih upiše jednu od deset katedri na Filozofskom fakultetu", kazala je Kostić-Tmušić.

Predsednica Društva za srpski jezik "Staro Kosovo" Jelena Jevtić istakla je da su zadovoljni reakcijom učenika i da je tribina bila idealna prilika da se usmere na neku od katedri koje nudi Filozofski fakultet.

"Danas su profesori sa Filozofskog fakulteta održali predavanje pod nazivom 'Putevima srpske književnosti' u saradnji sa Društvom za srpski jezik 'Staro Kosovo'. Oni su se rado odazvali našem pozivu, pa je ovo predavanje ujedno bila i promocija Filozofskog fakulteta. Dekan je informisao buduće studente o mogućnostima koje nude programi na Filozovskom fakultetu, dok su profesor Lazić i profesorka Kostić Tmušić upoznali buduće studente sa tokovima stare srpske književnosti i razvojem književnosti u dvadesetom veku. Mi smo zadovoljni reakcijom učenika i nadamo se da je ovo bila idealna prilika da se učenici usmere na neku od katedri koje nudi Filozofski fakultet", kazala je Jevtić.