Proslava Savindana u Prizrenu: Predstavnici Kancelarije za KiM doneli poklone

Savindan u Prizrenu
Izvor: Kancelarija za KiM

U crkvi Svetog Đorđa u Prizrenu, u prisustvu velikog broja građana, predstavnika Kancelarije za KiM i Srba sa Kosova, svečano je obeležen praznik posvećen prvom srpskom prosvetitelju Svetom Savi, prenosi RTV Gračanica.

Nakon liturgije i rezanja slavskog kolača, iguman manastira Crna Reka Andrej istakao je u besedi da je suština Svetosavskog zaveta očuvanje pravoslavne vere.

“Suština Svetosavskog zaveta je da čuvamo veru pravoslavnu, a onda da u svojoj veri i živimo jer vera se pokazuje  kroz ljubav i dela, što kaže u svojoj poslanici apostol Jakov. Dakle, Sava citira i govori o tome ukratko jer imamo veru čistu i molitvu svetu i to je zavet Svetoga Save”, naglasio je u besedi otac Andrej.

Obeležavanju praznika u Prizrenu prisustvovali su zamenica direktora Kancelarije za KiM Dušica Nikolić i pomoćnica Milena Parlić, koja je istakla da je došla da prenese pozdrave direktora Kancelarije za KiM, kao i svih članova Vlade Republike Srbije.

"Velika je blagost dočekati današnji dan ovde sa našom Eparhijom, bogoslovima i nastavnim kadrom Eparhije. Mi smo danas ovde preneli pozdrave direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju malim, simboličnim darovima kao mali vid satisfakcije za njihov svakodnevni rad. Prenosim pozdrave i svih članova Vlade Republike Srbije, naših kolega Kancelarije za KiM sa željom da slede puteve našeg prosvetitelja i da im dela našeg prosvetitelja budu zvezda vodilja u svakodnevnom radu, daljem životu i učenju jer ovi divni, mladi ljudi predstavljaju svetionik,  ne samo sirinićke i sredačke župe, već i ponos države Srbije. Nažalost, svi smo mi svedoci kako je naša Bogoslovija izgledala nakon martovskog pogroma, ponosni smo na to kako izgleda danas, ponosni smo i na našeg episkopa, na Vladu Srbije koja je mnogo uložila i koja svake godine ulaže u obnavljanje naših svetinja, ali nekako najponosniji i najradosniji smo što se upravo tim obnovljenim svetinjama obnavlja i život, a to dokazuju generacije naših bogoslova i to pokazuje današnji dan koji je okupio ljude iz svih krajeva Kosova i Metohije, kao i veliki broj gostiju iz centralne Srbije“, kazala je Parlić.

Ona je mladim bogoslovcima uručila i novčanu pomoć, koju tradicionalno obezbeđuje Kancelarija za KiM.

Gradonačelnik Štrpca i potpredsednik Srpske liste Dalibor Jevtić kazao je da je Sveti Sava slava svih Srba, a da nam naše slave daju snagu za život i opstanak na ovim prostorima.

"Mnogi kažu “Dogodine u Prizrenu” a ja volim da kažem svake godine, svaki dan i kada god možemo da budemo i u Prizrenu i u svakom mestu gde se okuplja srpski narod. Ovo je jako lep trenutak, a ja pre svega želim  da čestitam praznik našim prosvetarima, đacima i studentima kao i svim Srbima, jer ovo je slava svih Srba“, istakao je Jevtić i dodao da je danas bila čast biti u Prizrenu, a da nam naše slave daju snagu da se i dalje borimo za opstanak i život na ovim prostorima.

Jevtić je istakao da je naročito zadovoljstvo što su danas u Prizrenu i profesor Pupovac i predstavnici Kancelarije za KiM, jer u ovim teškim vremenima važno je videti i osetiti da nismo sami.

Proslavi Savindana u Prizrenu prisustvovao je i predstavnik Srba u Hrvatskoj Milorad Pupovac, koji je poručio da današnji praznik povezuje sve Srbe.

“Došli smo jer osećamo potrebu da budemo tu, posebno na današnji dan, koji nas povezuje. Srećni smo što smo imali mogućnost i priliku da se ovde nalazimo i delimo uzajamnu solidarnost i podršku. Ovo je posebno i snažno mesto sa koga poručujem svima da ne žale truda i vremena, već da dođu u ovo mesto, posete Bogosloviju i ove hramove, grad i ljude koji su ovde ostali da žive, jer će svi živeti sa bogatijim iskustvom“, kazao je Pupovac.