Prve vakcine nabavljene preko mehanizma Kovaks biće za zdravstvene radnike na Kosovu

Vakcina
Izvor: GazzetaExpress

Iako je kosovska vlada sklopila sporazume o snabdevanju vakcinama protiv koronavirusa sa mehanizmom Kovaksom, kao i sa Fajzerom i državom Austrijom, one do sada nisu stigle, a kako se najavljuje prve doze će biti namenjene zdravstvenim radnicima, piše Gazeta Ekspres.

Kako navodi taj medij, uprkos tome što je kosovska vlada, zajedno sa Nacionalnim institutom za javno zdravlje izradila akcioni plan za vakcinaciju građana protiv virusa kovid-19, ovaj plan neće biti sproveden kako je zamišljeno.

Kosovski ministar zdravlja Armend Zemaj rekao je da će Kosovo tokom februara biti snabdeveno Kovaks vakcinama i zamolio je građane da se pripreme za vakcinaciju.

Ipak, prve doze koje stižu preko mehanizma Kovaks vakcine tokom ova tri meseca biće namenjene samo zdravstvenim radnicima, potvrdio je za Gazetu Ekspres portparol Saveza za vakcine.

Prema njegovim rečima, ostatak vakcina biće distribuiran u drugoj polovini ove godine.

"Kovaks sada ima dogovore o obezbeđivanju skoro dve milijarde doza vakcina. Svih 190 država koje učestvuju i ispunjavaju uslove za Kovaks moći će da primaju doze za zaštitu ranjivih grupa u prvoj polovini 2021. godine i Kovaks može zakazati prvu isporuku vakcine u prvom kvartalu 2021. godine. Prva količina koja bude isporučena biće dovoljna da zaštiti zdravstvene radnike", rekli su iz ovog Saveza.

Oni poručuju da im je namera da se do kraja ove godine obezbedi vakcinama 20 odsto stanovništva država članica Kovaksa.

Prema njihovim rečima, snabdevanje dodatnim dozama, pored ovih 20 odsto, biće dostupno tokom 2022. godine.

"Ovo će biti praćeno daljom raspodelom doza svim učesnicima u drugoj polovini godine, sa ciljem da se za sve zemlje sa kojima je dogovorena isporuka obezbedi 20 odsto od ukupne populacije (ili manja količina ako učesnik to zahteva). Dodatne doze biće dostupne 2022. godine, a sve isporuke zavise od nekoliko faktora, kao što su regulatorna odobrenja i spremnost zemlje", dodali su.

Iz kosovskog Ministarstva zdravlja ne poriču da će prve doze vakcina biti samo za vakcinaciju zdravstvenih radnika, ponavljajući da su u stalnom kontaktu sa Kovaksom.

"Kosovo je u stalnom kontaktu sa Kovaksom sa ciljem distribucije vakcina dobijenih ovim mehanizmom (njihova količina) u prvom kvartalu 2021. godine. Ali, to je već učinjeno znajući da takođe radi sa zemljama pojedinačno, proizvođačima vakcina itd. da imaju vakcine i na druge načine", rečeno je iz informativne kancelarije u Ministarstvu zdravlja.