Prvomajski uranak u Štrpcu uz fliju i roštilj

Prvomajski uranak Štrpce
Izvor: Kosovo Online

Prvi maj - međunarodni praznik rada meštani Štrpca tradicionalno provode u prirodi uz muziku, društvo i pripremu tradicionalnih jela ovoga kraja.

Najpoznatija izletišta u opštini Štrpce danas su puna posetilaca koji su odlučili da baš tu provedu dan i i uživaju u prirodi.

I dok su neki došli u ranu zoru, bilo je i onih koji su se odlučili za kampovanje, pa su došli još tokom jučerašnjeg dana.

Miloš Nikolić iz Štrpca je na jedno od izletišta došao sa porodicom i prijateljima u zoru jer danas priprema tradicionalno jelo ovog kraja “fliju”, za čiju mu je pripremu potrebno nekoliko sati.

 “Došli smo sa prijateljima od ranog jutra kako bi proslavili ovaj dan. Ja sam zadužen za pravljenje flije, i malo duže traje proces pravljenja, tri do četiri sata, ali danas smo odvojili dan za odmor i uživaćemo ceo dan. Uz fliju pravimo i roštilj i da se lepo provedemo sa porodicom“, kazao je Nikolić.

Njegova supruga Leontina ističe da je ženski deo društva zadužen za pripremu salata i druženje sa decom.

„Jako nam je lepo, izabrali smo ovo mesto i došli nas četiri porodice. Naši muževi spremaju fliju, mi smo zadužene za salate, i da budemo sa decom“, kazala je Leontina Nikolić.

Na jednom od izletišta ekipa Kosovo onlajna srela je i porodicu Stošić sa Brezovice. Najstariji član Dragoljub ističe da je srećan što će dan provesti sa suprugom, sinovima, snajama i unucima.

„Došli smo da ispoštujemo praznik, da se odmorimo, napravimo roštilj i fliju na naš način. Sve što znamo da pokažemo mladima i naučimo ih. Trebali bi češće da se okupljamo ovako, a i svi drugi ljudi da proslave i da živimo ovde na Kosovu još sto godina“, kazao je Stošić.

I druga  izletišta u opštini Štrpce bila su prepuna posetilaca kako iz ove opštine, tako i iz okolnih mesta.