Radnici KEK štrajkuju, Upravni odbor poručuje da je otvoren za dijalog

KEK
Izvor: Reporteri

Radnici Kosovske Energetske korporacije (KEK) održali su jednočasovni štrajk sa zahtevom za povećanje mesečnih zarada, a iz Upravnog odbora tog preduzeća poručuju da su otvoreni za dijalog sa zaposlenima, prenosi Ekonomija onlajn.

Upravni odbor KEK naveo je da su razmotreni zahtevi i zabrinutost zaposlenih, ali da je njihova plata iznad prosečnih na Kosovu.

“KEK je kontinuirano ispitivao zahteve i brige zaposlenih u vezi sa platama u kompaniji i uvek će biti otvoren za dijalog sa radnicima i sindikatima. Međutim, treba napomenuti da je prosečna plata u KEK iznad prosečne plate na Kosovu. Isto tako, svi zaposleni u KEK imaju koristi od zdravstvenog osiguranja, prevoza, doplata za radni staž, kao i dodataka. Želimo da istaknemo da su tokom 2022. godine zaposleni u KEK pokazali dobar učinak, pa je za ovu svrhu Odbor nedavno, odlukom iz decembra 2022. godine, nagradio sve zaposlene sa 500 evra bonusa za njihov rad i doprinos tokom 2022. godine”, kaže se u saopštenju KEK.

Kako se dodaje, povećanje plata za radnike biće razmotreno krajem aprila.

“Zarada od dobrog finansijskog poslovanja u posjednje dve godine koristiće se u prvom redu za ugovorene i planirane investicije za popravku, modernizaciju i rekonstrukciju kapaciteta za proizvodnju električne energije, druga kapitalna ulaganja u površinsko kopanje, kao i isplatu kredita Vladi Kosova. Imajući puno razumevanje za zahteve radnika, nakon završetka revizije i overe finansijskih izveštaja krajem aprila ove godine, Odbor i Uprava KEK će razmotriti zahtev sindikata, dodaje se u saopštenju.