Rakić i Mladenović: Potrebna potpuna primena zakona o jeziku

Goran Rakić i Slaviša Mladenović
Izvor: Ministartsvo za zajednice i povratak

Poštovanje Zakona o upotrebi jezika je ključ napretka svakog društva, saglasili su se ministar za zajednice i povratak Goran Rakić i poverenik za jezike Slaviša Mladenović.

Zakon o primeni jezika je na papiru dobar, ali je potrebno unapređenje njegove implementacije, zaključeno je tokom današnjeg sastanka Rakića i Mladenovića.

Izrazito je loše što se u nekim institucijama zakon ne primenjuje, a Ministarstvo za zajednice i povratak i Kancelarija poverenika za jezike  radiće na daljem ukazivanju na značaj potpune primene Zakona o upotrebi jezika i prevazilaženja jezičkih barijara u svakodnevnom funkcionisanju institucija.

Ministar Rakić i poverenik Mladenović su istakli da zajednički raditi na implementaciji strategije koja će pomoći da se ono što je sada loše i zbog čeka se zakon ne primenjuje suštinski promeni.

Tokom susreta je dogovoreno da se delovi Strategije Kancelarije povernika za jezike uvrste u Strategiju Ministarstva za zajednice i povratak u cilju poboljšanja jezičkih prava. Rakić je ukazao da se kroz poštovanje prava na jezik ogleda i poštovanje prava nevećinskih zajednica.