Rakić i Zubenica za Pink: Aljbin Kurti je ortodoksni nacionalista, Tačijeva politika monopolizovala kosovsko društvo

Rakić novinar Politika
Izvor: Printscreen

Idealan novi igrač za sprovođenje politike SAD na Kosovu je premijer Aljbin Kurti, a Tačijeva politika na Kosovu je monopolizovala kosovsko društvo, biznis, kriminal i korupciju, rekli su glavni i ogovorni urednik Politike Žarko Rakić i Mišel Zubenica iz Centra za međunarodnu javnu politiku, gostujući na TV Pink.

“Kurti je novi igrač koji će se obračunati sa starim kadrovima iz OVK, ovo je samo početak, a Tači će na ovo odgovoriti. On je dosta toga naučio od Medlin Olbrajt, a Kurti sada koristi svaku priliku da udari po Tačiju”,  rekao je Rakić.

On ističe da “Albanci na Kosovu ne mogu da kontrolišu celokupnu teritoriju koju su oteli”.

“Činjenica je da je u nekoliko navrata kosovska policija upadala na severni deo Kosova. Odjednom imate situaciju da sadašnji premijer napada aktuelnog predsednika. Kurti je ortodoksni nacionalista i ne može da propusti priliku, a da ne napadne onoga ko se usudio da deo teritorije koji su oni oduzeli ne može sada da kontroliše“, rekao je Rakić.

Zubenica je ocenio da je klan OVK je iz vojničke uniforme prešao u odela i zauzeo sve moguće političke funkcije.

"Oni su postali sama država za sebe, razočarali su Albance na Kosovu kada pogledamo stanje u društvu” , ukazao je Mišel Zubenica.

Objasnio je da je politika koju je Tači vodio na Kosovu monopolizovala kosovsko društvo, biznis, kriminal i korupciju.

“Kurti je došao kao posledica svega toga. Ali, njegov problem je nepoznavanje državnog aparata iako mu ne manjka političkog iskustva “, rekao je Zubenica.