Rakić: Veliki broj raseljenih sa Kosova i dalje ne može da se vrati na svoja ognjišta

Goran Rakić, ministar za zajednice i povratak
Izvor: Ministartsvo za zajednice i povratak

Ministar za zajednice i povratak Goran Rakić upitao je danas, kada se obeležava svetski Dan izbeglica, sve koji je trebalo da im kao instituciji koja se bavi povratkom raseljenih već dugi niz godina pomognu, zašto nisu uložili veći trud i zalaganje da se što veći broj raseljenih sa Kosova vrati na svoja vekovna ognjišta.

„Svetski Dan izbeglica je još samo jedan dan kada glasno govorimo da je veliki broj onih koji su ne svojom voljom napustili sve ono što su godinama sticali i dalje u raseljeništvu. Takva se slika mora promeniti, a promeniće se onda kada povratnici prestanu da budu napadani i zastrašivani, kada se reše problemi njihove uzurpirane imovine, kada se promeni loša ekonomska situacija u povratničkim sredinama i kada prestane to da se želja raseljenih da posete svoja imanja dočekuje negativno”, napisao je Rakić na Fejsbuku.

Rakić je istakao da će Ministarstvo za zajednice i povratak i on lično, iznova i iznova podsećati na negativan trend povratka i na sve probleme koji ovaj proces prate i kazao da će uložiti sav napor da se to promeni, jer kako je rekao, svi oni koji su se pre više dve decenije raselili sa Kosova imaju pravo da se na svoja i imanja vrate.

”Raduje me činjenica da i nakon tako dugog perioda želja za povratkom postoji i dok god budem bio ministar za zajednice i povratak neću odustati od namere da povratak svima koji žele i omogućim. Za mene su povratnici heroji i zato ćemo se zajedno boriti da oni koji žele da se vrate, ostvare svoje osnovo ljudsko prvo, pravo na noramalan život na svojim imanjima”, kaže Rakić.

Ministar je istakao da je i pored svih poteškoća pozitivno to što ministarstvo na uspešan način uspeva da sprovodi proces zatvaranja kolektivnih centara zajedno sa svojim međunarodnim parterima.

”U Štrpcu je 87 raseljenih porodica koje su boravile u kolektivnim centrima ove opštine 2020. godine dobilo nove stanove, dok je u Gračanici potpuno obnovljeno kolektivno naselje ”Bergen”. Ove godine će biti zbrinuto u dva nova stambena objekta 40 porodica iz kolektivnih centara u Leposaviću i Zvečanu,  a u 2022. godini se planira početak zatvaranja kolektivnih centara u Zubinom Potoku”, kazao je ministar.

Nakon konflikta na Kosovu 1999. godine, svoje domove napustilo je 226.418 građana. Zbog loše ekonomske i bezbednosne situacije kao i sporog rešavanja slučajeva uzurpirane imovine broj povratnika iz godine u godinu opada.

Tokom 2020. godine na Kosovu se vratilo 273 ljudi, tako da  je ukupan broj povratnika oko 28.750 od čega je oko 12.600 Srba.

 

Miodrag iz Peći
20. Jun 2021.
Ne "Veliki broj" nego niko od 250.000 Srba i Roma se nije vratio.
Nego, na vama je (Srpskoj Listi i predstavnicima Srba u skupštini i vladi Kosova * ) da pre svega sačuvate one Srbe koji su ostali na KiM.
Slobodan
20. Jun 2021.
Od tvog dolaska na vlast interesuje me koliko je Srba napustili Kosovo i Metohiju i koliko Srba se vratilo,
zabeli ks
20. Jun 2021.
То је лако, све шта вама интересује смо доступни, кад не бисте сензурисали наше одговоре..