Rakočević: Kfor mora da otvori oči, laži koje se sada izgovaraju samo podstiču ekstremiste

Živojin
Izvor: © Kosovo Online

Komentarišući današnje saopštenje Kfora u kome se navodi da u poslednjoj deceniji nije bilo značajnijih incidenata oko manastira Visoki Dečani, književnik i novinar iz Gračanice Živojin Rakočević ocenio je za Kosovo onlajn da se na Kosovu formirala neka nova stvarnost zasnovana na fantaziji.

"U proteklih deset dana saznali smo da postoji 3.000 godina kosovske kulture, da je iguman Sava Janjić upravnik logora i da Kfor nije u proteklih deset godina zabeležio ni jedan značajan incident oko manastira Visoki Dečani. Sve ovo ukazuje da se na Kosovu formirala neka nova stvarnost zasnovana na fantaziji i odsustvu bilo kakvih argumenata i činjenica. Ovakav pristup realnosti govori da je situacija jako loša i da je svaki scenario moguć i da ništa nije zaštićeno i sigurno - počev od ljudskih života do UNESKO spomenika", istakao je Rakočević.

Po njegovim rečima, incident sa islamistima, koji su 2016. uhapšeni ispred same dečanske kapije sa kolima punim oružja, će "ako se nastavi ovakvo shvatanje realnosti, biti predstavljen kao turistička poseta manastiru koju su ometali vojnici Kfora".

"Kada su im pretresli kuću našli su još oružja i zastavu Isisa. Grafite Isisa ispisali su unutar manastirskog kompleksa dve godine ranije (2014.). Moguće da se radi o nekom finom urbanom svetu koji ima potrebu da se moderno izražava na manastirskim zidovima", kaže Rakočević.

On je dodao i da je lično u Dečanima svedočio kada je na demonstracijama protiv manastira Dečani i igumana Save Janjića sve odisalo mržnjom i agresijom.

"To se ponavlja u različitim oblicima – gotovo na dnevnom nivou. Šta je otimanje manastirske zemlje, šta je izgradnja nelegalnog puta uz sami manastir, šta je stalna tvrdnja da su Dečani albanski manastir, šta je proglašenje igumana Janjića za upravnika logora, šta je crtanje mete dečanskim kaluđerima, šta je uništavanje, skrnavljenje, prisvajanje srpskog, kulturnog, duhovnog i nacionalnog nasleđa na Kosovu i Metohiji", pita se Rakočević.

Ocenjuje da je sve to što se dešava istovremeno "fatalni incident i teški proces dugog trajanja".

"U njemu Kfor mora da otvori oči, da prihvati realnost, kao i da sve svoje snage usmeri na zaštitu naših i evropskih vrednosti. Mržnja može pokrenuti stihiju, a laži koje se sada izgovaraju o miru i stabilnoj situaciji samo podstiču ekstremiste", zaključuje Rakočević.

Marija
22. April 2021.
Najhrabriji i najumniji Srbin na Kosovu i Metohiji.
Milivoje
22. April 2021.
Kako Srbin kada se izjasnjava kao Crnogorac?
misterNO
22. April 2021.
Pa,ako Gujon i Rakočević vode Srbe na Kosmetu, pitajte se Srbi, koliko vas je ostalo na Kosmetu a da smete da razmišljate svojom glavom!