Rakočević: Patrijarh Irinej se upečatio u život kosovskih Srba

Živojin
Izvor: © Kosovo Online

Novinar i književnik Živojin Rakočević izjavio je za Kosovo Onlajn da je prisustvo patrijarha Irinineja na Kosovu bilo višedecenijsko, ali, da postoje trenuci u kojima se on upečatio u život kosovskih Srba.

"Jedan od njih dogodio se pre dve godine u Gračanici kada je patrijarh rekao da nema nikakve podele Kosova i Metohije - to u moju glavu ne ulazi, to u moje srce ne ulazi. Nema podele i ne mogu da zamislim Prizren u nekoj drugoj državi ili u nekom drugom kontekstu", naveo je Rakoćević.

Prema njegovim rečima, ta rečenica je u dubuni odjeknula među Srbima i shvatili su da je manje njihove stalne nesigurnosti i da im je patrijarh darovao jedan trenutak sigurnosti u kom mogu da kažu - biće bolje.

"Drugi nivo života patrijarha Irineja je onaj praktični među Srbima na Kosovu, na tragu patrijarha Pavla, na tragu mitropolita Amfilohija i vladike Atanasija. To je taj prirodni doživljaj Kosova i Metohije", objasnio je Rakočević.

On je naglasio da ničeg naučenog i ničeg apstraktnog u životu patrijarha Irineja nije bilo kada je u pitanju Kosovo.

"On potpuno prirodno rešava naš veliki problem kao da je to najnormalnija stvar u životu. Patrijarh Irinej je mogao da prihvati sve, ali nikada u njegovom životu nije moglo biti sumnje u Kosovo, u kako je on to govorio, uz nebo i prostor ozvezdan svetinjama. To nije dolazilo nikad u pitanje, bilo kakva mogućnost da Kosovo bude izvan države Srbije", ukazao je Rakočević.