Ramadani: Simptomi kod stanovništva su sezonski grip, a ne novi korona virus

Naser Ramadani
Izvor: Koha ditore

Direktor Nacionalnog insituta za javno zdravlje Kosova Naser Ramadani izjavio je da teško razlikovati simptome korona virusa od ostalih respiratornih bolesti, ali i da su kod stanovništva na Kosovu primećeni samo simptomi sezonskog gripa, prenosi Koha.

"Novi korona virus ima mnogo kliničkih znakova - od blage prehlade, rinitisa, osipa, do upale pluća. U tom širokom rasponu simptoma, teško je razlikovati korona virus od ostalih respiratornih bolesti, a još više od sezonskog gripa kojim se već bavimo. Međutim, sve osobe imaju kliničke znakove gripa i za sada imamo samo znakove epidemije gripa. To nije korona virus, već respiratorne bolesti ili grip tipa A ili B", istakao je Ramadani.

Podsetio je da su svi zahtevi za laboratorijske testove na Kosovu, od 8. februara do danas, stigli i da su svi su bili negativni na korona virus.

"Da biste bili zaraženi, udaljenost od zaražene osobe do druge osobe treba da bude do jednog metra, a dolazi usled kijanja, tada pacijent može biti pogođen korona virusom. Sve kapljice koje nam izlaze iz usta nisu korona virus. Inače, nema načina da se virus dobije. Ali treba najmanje 14 dana da se zna da li je neko zaražen tim virusom", poručio je Ramadani.

Prema njegovim rečima, do epidemije virusa može doći za tri do šest meseci.

"Sada smo u trećem mesecu, a prvi slučaj može doći sutra. Mi nemamo direktno iskustvo sa bolešću, ali imamo kolege širom sveta koji su sa nama podelili podatke o tome kako postupiti", dodao je Ramadani.

Naglasio je i da Kosovo nema direktnu vezu s Kinom, a da se nakon pojave slučajeva korona virusa u Evropi, sada svi putnici kontrolišu na ulazu na aerodrom "Adem Jašari".

"Sada smo uspostavili kontrolu i pristupne tačke...jer se opasnost pojavljuje, ne samo vazdušnim putem", istakao je Ramadani.

Prema njegovim rečim, Kosovo ima uslove za uspostavljanje karantina, ali i da je rizik za pojavu korona virusa na Kosovu mali.

"Zavisno od ponašanja virusa ili našeg sopstvenog ponašanja u posmatranju uslova koji sprečavaju bolest, zaštitne mere su vrlo opšte. Definicija karantina je pomalo komplikovana, karantinom se drže ljudi u zgradi koja održava njihovo zdravlje, a izolacija je zaštita bolesnih ljudi, koja se vrši u zdravstvenim ustanovama. Na primer, osobe koje su imale kontakt sa sumnjivim slučajem treba da budu pod karantinom tamo gde su", rekao je Ramadani.

Upozorio je da ne postoje posebne preporuke za zaštitu od korona virusa, ali da održavanje lične higijene povećava šanse za zaštitu.

"Dakle, pranje ruku, a ne maska je jedina zaštitna mera", ukazao je Ramadani.

Govoreći o vakcini, rekao je da nauka deluje u dva smera - i u pronalaženju adekvatne terapije i u pronalaženju vakcine koja je preventivna.

"Vakcina je najjeftinije i najbolje preventivno sredstvo. Od dana kada je slučaj otkriven, u toku su radovi. Verovatno će trebati nekoliko vakcina, ali će se proizvesti, jer su utvrđeni uzrok i genom. Ali do tada, potrebna nam je nega i zdravstvena zaštita", ocenio je Ramadani.