Ramadani: Vakcina za majmunske boginje još uvek nije dostupna

Naser Ramadani
Izvor: Reporteri

Direktor Nacionalnog instituta za javno zdravlje Kosova Naser Ramadani saopštio je da vakcina za majmunske boginje još uvek nije dostupna i da u svetu postoji samo vakcina protiv malih boginja, prenosi Koha.

Nacionalni institut za javno zdravlje (NIJZK) započeo je pripreme za naručivanje dijagnostičkih testova za majmunske boginje. Na konferenciji za novinare, direktor NIJZK Naser Ramadani, zajedno sa zamenikom ministra zdravlja, potvrdio je da na Kosovu još uvek nema sumnje na ovu infekciju.

"Odeljenje za epidemiologiju u NIJZK svakodnevno prati epidemiološku situaciju na Kosovu i u svetu i za sada postoji veoma nizak rizik od bolesti. Ekipe epidemiologa su u punoj pripravnosti i prate tok bolesti i eventualnu pojavu sumnjivih slučajeva. NIJZK je već sastavio prvi dokument sa preporukama i merama za zdravstvene ustanove, koji je dostavljen zdravstvenim ustanovama“, rekao je Ramadani.

Direktor NIJZK saopštio je da vakcina za ovu bolest još nije dostupna za distribuciju i da u svetu postoji samo vakcina protiv malih boginja koja je efikasna i za zaštitu od majmunskih boginja.

Zamenica ministra zdravlja Dafina Gedža Bunjaku rekla je da institucija koju ona predstavlja prati situaciju u drugim zemljama, gde su već potvrđeni prvi slučajevi.

"Proučavamo mere koje preduzimaju zemlje u kojima se ova infekcija pojavila, kao što su individualna izolacija obolelih i traženje njihovih kontakata i druge neophodne mere“, rekla je Gedža-Bunjaku.

Dobra vest je kako je kazala da se majmunske boginje ne šire istom brzinom kao kovid-19.

"U našoj zemlji do sada nije registrovan nijedan sumnjiv slučaj malih boginja. Na osnovu epidemioloških podataka, rizik za opštu populaciju je nizak, a bolest je obično blaga i samoograničavajuća sa relativno malom prevalencijom. Međutim, Ministarstvo zdravlja sa svim svojim strukturama prati situaciju i priprema preporuke za zdravstvene radnike“, rekao ona.

Boginje su bolest koja je već pogodila preko 100 ljudi, a potvrđena je u oko 15 zemalja van Afrike.

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, virus se ne prenosi tako lako kao virus SARS-CoV-2, koji je izazvao globalnu pandemiju kovid-19. Stručnjaci su kazali da se majmunske boginje prenose bliskim kontaktom, tačnije dodirom.