"Ramonda" Srbiju predstavlja na Evroviziji, simboliku cveta osmislili Marko Đurić i Aleksandar Ristić

Marko Đurić
Izvor: Kosovo Online

Pevačica Teja Dora odnela je pobedu na "Pesmi za Evroviziju 2024" sa pesmom "Ramonda", a cvet o kome peva naša ovogodišnja predstavnica na Evroviziji ima moćno značenje za Srbe. Koncept Natalijine ramonde, kao simbola kojim se u Srbiji obeležava Dan primirja, osmislili su sadašnji ambasadori Marko Đurić i Aleksandar Ristić.

Inicijativa da simbol praznika postane malo poznati cvet potekla je od Marka Đurića 2012. godine, tadašnjeg savetnika predsednika republike Srbije Tomislava Nikolića, a sada ambasadora Srbije u Americi.

Značka koja se nosi na reveru u nedelji uoči i na dan obeležavanja praznika predstavlja kombinaciju Natalijine ramonde, cveta feniksa i lente Albanske spomenice, medalje koja je dodeljivana srpskim vojnicima za iskazanu izuzetnu hrabrost.

U čast obeležavanja Dana primirja u Prvom svetskom ratu, ambasador Srbije u Sjedinjenim Američkim Državama Marko Đurić, pre nekoliko godina, uputio je pisma svim članovima Predstavničkog doma i Senata u američkom Kongresu i poklonio im ukupno 535 broševa sa znakom Natalijine ramonde.

Simbol govori o srpskom narodu i iskušenjima kroz koja je prošao

Iako se Dan primirja u Srbiji obeležava kao nacionalni praznik od 2012. godine, Natalijina ramonda se koristi od 2013. godine, a ovaj simbol govori o srpskom narodu, iskušenjima kroz koja je prošao tokom i posle Prvog svetskog rata i o vaskrsnuću Srbije.

Natalijina ramonda postala je simbol srpskog stradanja u Velikom ratu, kada je Srbija izgubila 1,24 miliona ljudi, odnosno 28 odsto celokupnog stanovništva koje je imala po popisu iz 1914. godine, kao cvet feniks, budući da može da oživi i kada se potpuno osuši.

To ponovno rađanje povezuje se sa činjenicom da je Srbija nakon teškog i iscrpljujućeg rata uspela da izađe kao pobednica.

Dan primirja u Prvom svetskom ratu obeležava se u znak sećanja na 11. novembar 1918. godine, kada su sile Antante u Francuskoj potpisale primirje sa Nemačkom i time okončale Prvi svetski rat.

U periodima suše se sasuši, uz malo vode se oporavi

Natalijina ramonda, čiji je cvet visok 10 centimetara, pripada familiji Gesneriaceae, koja obuhvata biljne vrste rasprostranjene u tropskim i subtropskim oblastima.

Ima ljubičaste cvetove i tamno zeleno lišće, a cveta od aprila do juna. U periodima suše, ona se sasuši i smežura, ali čim dobije dovoljno vode postepeno se oporavlja, uspostavlja normalnu fiziološku aktivnost i ozelenjava.

Da podsetimo, sinoć se održalo finale "Pesme za Evroviziju 2024" na kojem je Srbija odabrala svog predstavnika na prestižnom muzičkom takmičenju "Evrovizija" koje se ove godine održava u Malmeu.